Бадемите помагат за отслабването


Затлъстяването е проблем от световен мащаб, който засяга всички възрастови групи.  Според изследване, публикувано в Journal of Obesity, яденето на бадеми спомага за свалянето на килограми. Това е изненадваща новина за всички, които са на диета и търсят алтернатива на ядките, защото са богати на мазнини и калории. Според учените, бадемите са богати на много важни хранителни вещества и в същото време могат да ви помогнат да отслабнете.

Добре подхраненият организъм обикновено не изпитва крещяща нужда от храна. Ако човек е подложен на нездравословна диета, мозъкът постоянно изпраща сигнали, които казват на тялото, че е гладно. Това води до склонност към преяждане и неминуемо напълняване. Редовното хапване на бадеми ще ви помогне да излезете от такова трудно състояние. Те засищат много добре организма ви и потискат глада. Тези ядки съдържат мононенаситени мазнини , фибри и протеини, които ни карат да се чувстваме заситени за по-дълго време, а са и много полезни.

Но какво още съдържат бадемите? Те са източник на протеини и можем да кажем, че можете да ги използвате като заместител на червеното месо и яйцата. Според изследвания, те съдържат почти същото количество протеини, както и едно крехко изпечено месо. Това, което ги прави по-здравословни и наличието на фибри в тях. Храните, богати на фибри пречат и забавят на усвояването на калории и мазнини в организма. Според учените, фибрите се свързват с мазнините, и вместо да стигнат то чревните стени, просто се отделят от тялото.

Както вече споменахме тези вкусни ядки съдържат мононенаситени мазнини и по-точно олеинова киселина. Тя се среща в зехтина и спомага за намаляване нивата на холестерол. Проучване, проведено от университета в Торонто, показва, че доброволците, които са приемали по 20-30 грама бадеми всеки ден са свалили значително нивата на вредния холестерол в организма. Изводът е, че бадемите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ядките, и в частност бадемите са богати на витамин E, който е мощен антиоксидант и е полезен за сърдечно-съдовата система. Двадесетина грама бадеми осигуряват почти половината количество от този витамин, необходимо на организма за деня.

Пет здравословни закуски
Вечерята късно - пречи ли да отслабнем