Сънят влияе на теглото


Всички знаем, че е важно да спим поне 7-9 часа, за нормална работа на клетките в тялото, тъй като то преработва и синтезира ензими и протеини, които са от голямо значение за нашето здраве. Доказано е, че качественият сън намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, деменция и е в пряка връзка с броя часове, които спим всяка вечер.

Канадските изследователи откриват, че достатъчното количество сън е важна фактор за свалянето на излишни килограми, като допълнение към диетата и физическите упражнения. Недостатъчният сън неминуемо води до натрупване на килограми. Учените установили, че липсата на сън повишава желанието да бъде приемано по-голямо количество, а също така и нивата на хормони, регулиращи апетита. Според тях недоспиването влияе на определени части от мозъка, които ни карат да изпитваме по-голямо удоволствие от храненето.

Необходими са от седем до девет часа сън, за да не отидат  усилията за ефективно отслабване на вятъра. Различни са факторите, които влияят на теглото, като едни от тях са стреса, депресиятa и генетичното предразположение. Здравословният сън може да премахне всеки един от тези рискови фактори, а също така и да регулира хормоните лептин и грелин , които отговарят за понижаване на апетита и балансиране на телесното тегло. Разбира се, избягването на преработените въглехидрати и захарта е неразделна част от всяка диета за отслабване.

Отдавна доказано е, че недоспиването забавя метаболизма, а лошата обмяна на веществата се отразява на талията ни. На тялото е нужно повече време за да обработи храната, а в същото време ние се храним отново. Затова преди да предприемем каквато и да е диета, трябва да обмислим и режима ни на спане, така, че ефектът да бъде максимален.

Започнете да отслабвате
Дезодоранти - как да изберем