Как да изберем лепило за плочки?


Как да изберем лепило за плочки?Начинът, по който се строят сградите, се е променил драстично през последните 30 години. Поради това производителите на паста за фугиране и лепило за плочки трябваше да се адаптират и да създадат „по-гъвкави“ продукти, подходящи за всички възможно сценарии. Времето и средствата, които влагате в избора на подходящи плочки, може да се изгубят безвъзвратно само с избора на нещо толкова дребно като лепило.

Ако за пръв път се занимавате с лепене на плочки, големият избор на пазара може да Ви обърка. Ето няколко основни въпроса, които трябва да си зададете, преди да се захванете за работа.

  1. Къде ще се използва лепилото за плочки?

– Вътрешни стени – за тази цел се използва готово лепило под формата на паста или прахообразно лепило на циментова основа, в зависимост от вида на плочката.

– Вътрешни подове – прахообразни лепила;

– Външни стени, огради, алеи и стълби – те изискват отделна консултация. В някои случаи лепилото е достатъчно, в други трябва да прибегнете до цимент или бетон.

  1. Каква е разликата между готово лепило и прахообразно лепило?

На кратко, разликата е във времето за изсъхване. Готовата смес е по-лесна за използване, но тя върви с някои ограничения. Тя не е подходяща за порцеланови плочки, големи плочки или помещения с висока влажност. Нивото на влага в самата готова смес е по-голямо, отколкото в прахообразното лепило, което води до удължаване на времето за изсушаване и количеството необходим въздух за изпаряване. Причината да не се ползват порцеланови плочки е, че тяхната повърхност не е пореста, което пречи на изпаряването на водата. Така в средата лепилото ще остане мокро и плочката ще падне. Същото важи за плочки с голям формат.

Прахообразните лепила, в сравнение с готовите смеси, са по-скъпи. Те са подходящи за хидроизолация, за големи плочки, за лепене върху външна стена, отличават се с по-голяма гъвкавост, дълготрайност и стабилност.

  1. Каква плочка лепим?

– керамика (стандартна или мозайка) – готово лепило; ползва се само за интериор;

– керамика (големи плочки) – прахообразно лепило;

– порцеланови плочки – прахообразно лепило с добавки за якост;

– естествен камък – гъвкав, бързосъхнещ материал;

– агломериран камък (мрамор и цимент) – две части прахообразно лепило и една част готово лепило.

  1. Каква е основата, върху която ще лепите?

– Гипсокартон и производни – могат да се ползват както готова смес, така и прахообразни лепила

– Дърво – минималната дебелина трябва да 15 мм, а лепилото – пластично и прахообразно.

– Бетон или цимент – прахообразно лепило, а за подово отопление – пластично.

Blackstrap ром – богат, сложен и невъзможен за описване
Защо е по-лесно и изгодно да купуваме подаръци онлайн?