Вечерята късно – пречи ли да отслабнем


Храненето след 18:00 часа трябва да се избягва – звучи ли ви познато? Това е много популярна теория, че приемът на храна късно вечер води до напълняване. Това правило е трудно да се спазва,особено от тези, които работят до късно и се прибират след 8-9 вечерта.

След вечеря, не остава много време за каквото и да било, така че или гледате телевизия, или си почивате по друг начин у дома. Ако сте решили да отслабвате, дали нещо в този режим трябва да се промени?

Всъщност, това е доста преувеличено – храненето толкова късно едва ли толкова ще навреди на диетата ви. По-скоро трябва да се притеснявате за количеството калории, които приемате през целия ден. Ако спазвате дневният лимит на калории, няма голямо значение кога ще го правите, т.е кога ще се храните.

Все пак е добре да спазвате някакъв режим на хранене и така да разпределяте количеството калории, че за вечеря да ви остане достатъчна дажба, за да не превишите лимита. Ясно е, че е по-добре през деня да се храним по-обилно, но вечерта неизбежно се хапва нещо, а това именно е капката, от която чашата прелива и напълняваме. Ако успявате да устоите на изкушенията вкъщи, може да си хапвате стабилно през целия ден, без да излизате от нормата, която сте си поставили.

Тук обаче идва един сложен момент, в който ако не вечеряме, на другият ден сме ужасно гладни и изпитваме нужда да компенсираме липсата на скорошно хранене. Твърде вероятно е в такива моменти да надвишим значително дневната си дажба, а когато дойде вечерята, може да стане още по-лошо, ако сме все още гладни. Затова е най-добре да се храните често и по малко, като разпределяте равномерно приема на калории.

Вечерята не е просто хранене, тя е част от социалният ни живот. На нея се виждаме с близките си хора или половинката. Няма как да я пропускаме, затова помислете добре колко и какво ядете през деня, за да не стане вечерята (без значение по кое време е) причина да не можете да отслабнете.

Бадемите помагат за отслабването
За чисти прозорци в дома и офиса