Blackstrap ром – богат, сложен и невъзможен за описване


ром Най-тъмните ромове в света блестят ярко в класическите коктейли „The Corn ‘N’ Oil и „The Dark ‘N’ Stormy“ . Не можете да направите тези екзотични и типично летни напитки без blackstrap ром, или поне така твърдят експертите по модерни тропически коктейли.  Какво представлява тази разновидност на рома, с какво е различна, и доколко е възможно да бъде ясно дефинирана? Нека се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Какво представлява?

Blackstrap е неофициална категория ром, чиято идентичност е еволюирала с течение на времето. В исторически план, „черната каишка” е направена от специален клас меласа, в която на практика не е останала никаква захар. Днес марки като Cruzan Black Strap, Bacardi Black, Kraken Black и Goslings Black Seal са най-добрите примери за мастиления съвременен стил, наричан още „черен ром“. Той е с богат вкус и със заоблено тяло, като усещане в устата.

Всички ромове започват живота си под формата на захарна тръстика. На френскоезичните карибски острови дестилаторите обикновено използват сока от прясно натрошени стебла тръстика, докато на испано- и англоезичните острови производителите предпочитат меласата с лепкавия ѝ тъмен сироп, оставен след изпаряване на сока, за да се образуват захарни кристали.

Сокът от тръстика и неговите суб продукти могат да се варят до три пъти. Последният цикъл създава богата на минерали меласа, наречена blackstrap, която е с най-ниското съдържание на захар спрямо всеки друг тръстиков продукт. В сравнение с меласата, продавана в магазините за хранителни стоки, предназначена за готвене и печене, blackstrap-ът има горчив, землист, солен вкус и по-тъмна и по-плътна текстура.

По протежение на целия карибски басейн, едва единици производители продължават да използват 100% blackstrap база за рома, който произвеждат. Болшинството все още включват малки порции от продукта в ромовете, етикирани като Blackstrap, макар по своя състав те да не се различават от всеки друг стил. Отличителният аромат на категорията, имитиращ меласа, вместо това се постига чрез добавяне на подсладители и изкуствени аромати.

Що се отнася до тъмния цвят на този вид ром, той също е изкуствено създаден. Болшинството марки, използващи вариация на думата „черен” или „тъмен”, са всъщност по-светли ромове с по-малка възраст – до две години. Производителите добавят карамел за по-тъмно оцветяване, за да придадат на рома вид, че е по-стар от действителното. Истината е, че дори да отлежава 50 години, той пак не би могъл да добие толкова тъмен цвят.

Именно този отличителен цвят, обаче, отличава коктейлите Corn ‘N’ Oil (смесица от черен ром, подправен със сок от тръстика, лайм и битер) и Dark ‘N’ Stormy (смес от ром и джинджифилова бира, известен с търговската марка Goslings).

Много майстори на коктейла твърдят, че „черната каишка” може да се използва и като „сол и черен пипер”, за да се коригират профилите на коктейлите. Горчивите нотки на рома помагат да се балансират по-сладки или по-кисели напитки.

Засега производителите могат да продължат да дестилират обикновена меласа, да добавят цвят и да етикетират продуктите си „blackstrap “, докато други ще продължат да включват оригиналната „черна каишка” в производството на своя бял ром и използват същия термин. Кой от тези два стила улавя „истинската“ същност на категорията? Оставяме на вас да решите.

Защо е важно да задавате въпроси, когато пазарувате от магазин за осветилени тела?
Как да изберем лепило за плочки?