Чисти етерични масла


Природна сила, която трябва да използваме

Етеричните масла са нещо, за което почти всеки е чувал, но всъщност малко хора знаят какво точно представляват, за какво се използват и най-вече как. Истината е, че на пазара днес се предлага огромен асортимент от масла, предлагани, като етерични, но в действителност съвсем малка част от тях са наистина такива. За да разберем какво представляват чистите есенциални масла, трябва да разгледаме няколко аспекта, свързани с тях, а именно: начин на добиване, приложение, дозировка.

Каква е разликата между етеричните и базовите масла?

Много хора смятат, че всяко растително масло, предлагано на пазара е етерично, но това съвсем не е така. Заблудата идва от непознаването на другата разновидност на маслата – базовите масла, които са колкото близко, толкова и далеч от етеричните. Базовите или основни масла са с много по-ниска концентрация на чист извлек от растения, цветя, билки или дървесни кори. Те са с основа – маслиново, слънчогледово, ленено или друг вид масло, към което е добавена много малка част чист екстракт от определено растение.

Базовите масла се използват главно за масаж или подхранване и овлажняване на кожата, като това може да се направи както в салон за красота и масаж, така и в домашна обстановка. Разликата е, че в тяхната употреба няма ограничения и противопоказания и с тях може да се третира цялото тяло или лицето. При разредените масла се залага основно на полезните свойства на мазнините и по-малко на самите аромати, които идват именно от есенциалните масла.

Как се добиват етеричните масла?

За да могат наистина да се използват лечебните свойства на растенията е необходимо маслата да се извличат при минимум термична и химична обработка. Чистите етерични масла се добиват по метода на студеното пресоване, което гарантира, че в тях са съхранени абсолютно всички полезни натурални съставки и то в концентрацията, която природата е заложила в самите растения. Много е важно, също така суровините, т.е. растенията да бъдат отглеждани в екологично чисти райони и да не бъдат обработвани с пестициди и други химикали.

Етеричните масла са с много висока концентрация на фито нутриенти и в тях почти не се откриват добавки, които да изпълняват функцията на стабилизатори или консерванти. Това е причината за тяхното бързо окисляване при контакт с кислорода във въздуха, поради което тези продукти се предлагат в много малки разфасовки, така че да се оползотворят в кратки срокове, преди да са станали негодни за употреба.

За какво се използват етеричните масла?

Есенциалните масла се използват единствено за ароматерапия, като тя може да включва различни начини на въздействие. Ароматерапия може да се приложи чрез лечебен масаж, ароматна вана, инхалации или ароматизиране на конкретни помещения. При ароматерапията се залага основно на способността на ароматите на различните растения да въздействат на тялото чрез обонянието. Доказано е, че определени миризми могат да успокояват, да енергизират, да подобряват психическата концентрация и дори да повишават увереността и самочувствието при някои хора.

Етеричните масла, казано накратко могат да лекуват абсолютно всяко физическо или душевно заболяване, като за целта е много важно да се използва точното масло в точната дозировка и най-подходящият метод на въздействие. Ако за едни е подходящ масажът, като форма на ароматерапия, то за други пациенти или здравословни състояния могат повече да помогнат инхалации, ароматни свещи или топла ароматна вана. Към ароматерапията трябва да се подхожда много отговорно, защото тя може да бъде колкото лечебна, толкова и опасна, когато се прилага без нужните познания.

Защо е важна дозировката при употреба на етерични масла?

Етеричните масла имат много силен, концентриран аромат и притежават уникалното свойство да проникват през кожата, достигайки до най-дълбоките ѝ слоеве, поради което са необходими много добри познания, относно специфичните особености на всяко растение, за да се проведе правилно и ефективно лечение.

Както неговата разновидност, така и дозата на използваното масло определят дали на организма ще се въздейства успокояващо, тонизиращо, имуностимулиращо или противовъзпалително. Етеричните масла са мощен лечител и не бива да остават незабелязани. Техните съставки трябва да се подбират внимателно, а маслата да бъдат изцяло чисти и да се съхраняват в добре затворени стъклени опаковки на тъмно и прохладно място.

Грижа за ръцете с арганово олио
ВиК услуги в Бургас и смяна на канализационни тръби