Културни забележителности в Ница


Всички, които обичат културата, вероятно знаят, че Ница се пука по шевовете от музеи и галерии – в тази статия ще намерите едни от най-добрите места за посещаване. От древното до модерно и съвременно изкуство, има множество музеи, в които можете да скитате с дни.

Можете да забравите за времето, разхождайки се покрай творби от световноизвестни худжници, включително големите Моне и Анди Уорхол. Някои от големите музеи дори организират семинари и курсове, на които посетителите могат да се запишат.

Villa Arson

Помещава се в бившиата сграда École Nationale Des Arts Decoratifs от 1881 г. Villa Arson е продукт на сътрудничеството между училището за изобразително изкуство в града (École Nationale Supérieure d’Art) и националния център за съвременно изкуство.

Музеят на Марк Шагал за библейски теми

Въпреки името на музея, свързано с колекцията от всички библейски творби от късния беларуски художник Марк Шагал, сега музеят помещава и много негови не-библейски платна. Това е най-голямата монографична изложба от работата му и сега често се нарича просто „Музеят Марк Шагал“.

Построен докато художникът е все още жив и пребивава в Кот д`Азур, колекцията на музея първоначално е получена като дарение от самия художник, която Шагал продължава да обогатява до смъртта си през 1988. Геометричната сграда, в която се помещава колекцията е проектирана от Андре Херман (известен заради сътрудничеството си с Льо Корбюзие.
Най-голямо впечатление в музея обаче прави „Message Biblique“, тематична колекция от 17 картини, които изобразяват пасажи от книги в Стария Завет.

Музеят Матис (Musée Matisse)

Музеят Матис дава цялостна представа за работата на твореца. Местоположението му е добре подбрано, намирайки се в близост до гроба на художника и хотел Реджина, където е живял преди това.

Музей за изящни изкуства

Пищната и типично френска сграда, в която се помещава музея e подобаващa за безупречнaтa колекция от творби на изкуството, които притежава. Толкова впечатляващ е музеят, че още при влизането ви очаква иконом, който ви казва да се отпуснете и насладите на гледката, докато се разхождате, но в същото време ви предупреждава да не пипате нищо.

В музеят ще намерите творби, датиращи от 13-ти 20-ти век, скулптури  на Карпо и особено оригиналната мраморна скулптура на Роден „Целувката“. Ако не разбирате френски, можете да се възползвате от организирани обиколки с екскурзовод, които се провеждат в сряда и четвъртък от 15:00. Само срещу 5 евро ще вникване дълбоко в историята на колекцията.

Музей на азиатското изкуство

С колекцията си от съвременно и традиционно азиатско изкуство, Musee Des Art Asiatiques предлага проникновен поглед върху художествените произведения на Ориента. Тази елегантна и футуристична сграда, проектирана от японския архитект Кензо Танге привидно плава върху вода и колекцията в нея има същото усещане за спокойствие.

Експонатите в музея са умишлено малко, за да имате време за размисъл, докато ви развеждат покрай тематичните колекции. От корените на будизма през Китай, Япония, Индия и Югоизточна Азия, всеки артефакт е внимателно избран със завидна сдържаност, за да покаже най-добре нацията, която представлява. Изложбите се провеждат редовно, а посетителите могат да се запишат предварително на курсове по различни занаяти като оригами и японско аранжиране на цветя.

Археологическият музей Nice-Cemenelum

Открит е през 1989 г. и се намира в квартала Cimiez, известен с множеството си музеи. Musee Archeologique де Nice-Cemenelum помещава чудесна колекция от артефакти, които обхващат периоди от Бронзовата епоха до Средновековието. Откритият музей представя солидна колекция от монети, керамика, скулптура и ежедневни предмети, разкопани наблизо или в региона на Alpes-Maritimes.

Докато самият музей си струва посещението само заради колекциите в него, останките на град Cemenelum са голямата атракция тук. Част от тази древна столица на региона датира още от първи век, с впечатляващи останки от амфитеатър с 400 места. Обширни останки от римска обществена баня и павирани улици на града също могат да бъдат разгледани тук.

Museaav

Скрит зад непретенциозен фасада, Museaav помещава постоянна колекция от над 100 съвременни произведения на изкуството.

Намиращ се близо до оживения площад Гарибалди, този своеобразен музей редовно представя изложби с фокус върху новите артистични среди, от уличното изкуство до фотография и дигитално изкуство. Ако в даден момент искате да релаксирате, галерията има свое собствено уютно кафене.

Музей на модерното изкуство MAMAC

С впечатляващата си и внушителна структура, Музеят на модерното и съвременно изкуство е архитектурно постижение сам по себе си. Проектиран да допълва както старите, така и новите аспекти на Ница, сградата черпи вдъхновение от елементи на класицизъм.

Тук можете да видите произведения на съвременното изкуство от над 300 местни и международни творци от висок калибър. Постоянната колекция на MAMAC фокусира върху забележителни движения в изкуството на 20-ти век и ролята на Франция в развитието им. Колекцията събира творби на Анди Уорхол и Клаес Олденбург до Ники дьо Сен Фал, Сезар, Арман и други.

Съвети за премахване на окосмяване по лицето
Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл на почивка в Нова Зеландия