Върху какво да се фокусираме при избора на боксови ръкавици?


Върху какво да се фокусираме при избора на боксови ръкавициДнес все повече хора (мъже и жени) възприемат бокса като всеобхватна фитнес програма, която дава едно много важно предимство – умения за самоотбрана. Ако планирате да започнете тренировки по бокс, ще е нужно да си осигурите нужната екипировка, защото не всички спортни зали предлагат такава безплатно. Един от основните атрибути на екипа са боксовите ръкавици.

Върху какво да се фокусирате при избора на ръкавици за бокс?

Изборът на подходящи боксови ръкавици е от съществено значение както за вашата безопасност, така и за представянето ви на ринга или по време на тренировки. Предвид голямото разнообразие от модели в специализираните магазини като този, може да се окаже твърде трудно да направите правилен избор.

За да ви улесним и помогнем да избегнете обичайните грешки, препоръчваме да вземете под внимание следните ключови нюанси на ръкавиците:

Предназначение и употреба

Определете основната цел на ръкавиците. Как планирате да ги използвате – при работа с боксов чувал, за спаринг или по време на състезание? Различните видове ръкавици са проектирани с оглед на конкретни цели. Така например, ръкавиците за чувал обикновено са по-леки и имат по-малко подплънки, което ги прави подходящи за тренировки с боксови чували.

Спаринг моделите от друга страна са по-тежки с допълнителна подплата, за да осигурят безопасност по време на тренировъчни битки. Състезателните ръкавици са проектирани да отговарят на специфични разпоредби и обикновено са по-леки от тренировъчните.

Размер и тегло

Боксовите ръкавици се предлагат в различни размери и тегла, които обикновено се измерват в унции (oz). Теглото на ръкавиците влияе върху нивото на защита и интензивността на вашата тренировка. По-тежките модели осигуряват по-голяма устойчивост и са идеални за изграждане на сила, докато по-леките са по-добри за тренировки за скорост и техника.

Правилното тегло на ръкавиците за вас зависи от редица фактори, в това число от вашето телесно тегло и тренировъчни цели. Като цяло, начинаещите могат да започнат с ръкавици от 12 oz или 14 oz за тренировки, докато по-тежките хора може да изберат модел с тегло от 16 oz.

Прилягане и комфорт

Правилното прилягане е от решаващо значение както за комфорта, така и за безопасността на състезателя. Ръкавиците, които са твърде тесни, могат да ограничат подвижността на ръцете и кръвообращението ви, докато тези, които са твърде свободни, могат да доведат до неефективни удари и наранявания на китките.

Боксовите ръкавици трябва да прилепват плътно към ръцете ви, оставяйки достатъчно място за предпазните бинтове и ленти. Опитайте различни марки и модели, за да намерите идеалния чифт, който предлага най-доброто прилягане към формата на ръката ви.

На какво друго да обърнете внимание?

Не е без значение и методът на затваряне. Ръкавиците за бокс се предлагат с различни системи за затваряне – велкро ленти или връзки. Велкро лентите са удобни за самостоятелно закопчаване и сваляне, което ги прави популярен избор за тренировки. Моделите с връзки, от друга страна, осигуряват по-персонализирано прилягане, но изискват помощ от друг човек за поставяне и сваляне.

Материал и качество – това са едни от най-важните критерии при избора на боксови ръкавици. Този вид екипировка се изработва основно от кожа – естествена и синтетична. Ръкавиците от естествена кожа са по-издръжливи и предлагат по-добра дишаемост, но обикновено са по-скъпи. Моделите от синтетична кожа са по-достъпни и обикновено са напълно подходящи за начинаещи.

Спорт и хипогликемия: управление на кръвната захар по време на физическа активност
Съвети и трикове за обновяване на баня: Преобразете вашето пространство със стил и практичност