Електрическа тенджера за печене с капак


Тя се състои от две части, влизащи една в друга. Нагревателят – кръгова спирала, изолирана с порцеланови мъниста е поставен в горната част (капака). Поставеният за печене продукт се загравя отгоре и чрез стените и дъното на тенджерата. Преди да се включи към електрическата мрежа, тенджерата трябва да се постави върху негорима постовка.

Тя не трябва да се слага върху силно топлоотнемащ материал, например върху плочата на студена готварска печка. Това пречи за правилното изпичане на продукта и той може да остане недопечен. При печене на тестени продукти – торти, кейкове, бисквити и др. – капакът на тендежерата се включва към електрическата мрежа 15 минути преди поставянето им, за да се загрее.

Дъното и стените на долната част на тенджерата, както и външната страна на алуминиевата чаша се намазват с краве масло или с слънчогледово.  При отваряне на тенджерата нагорещеният капак не трябва да се слага върху горими или влажни предмети. След използването долната част на тенджерата трябва да се почиства с препарат. Капакът се изчиства след като е напълно изстинал, само чрез избърсване с влажна кърпа.

Много удобни за използване са електрическите тенджери на капака на които има стъкло за наблюдаване процеса на печенето. Електрическите тенджери са много икономични и могат да се използват при сравнително слаби електрически инсталации. Повредите на електрическите тенджери по характер са като повредите на електрическите котлони. Отстраняват се от специалист.

Електрически котлони
Електрическа скара