Традиционни сръбски ястия, които непременно трябва да опитате


Традиционни сръбски ястияСръбската кухня е колкото сходна с българската, толкова и различна. От една страна имаме характерния за повечето ястия вкус, но от друга – съвсем различни съставки и рецепти, изпълнени по коренно различен начин. Ако по някаква причина все още не сте опитали прословутата сръбска кухня, и най-вече сръбската скара, можете да си поръчате изключително вкусна, прясна и съвсем изгодна като цена храна за вкъщи чрез сайта на ресторант Сръбска скара „Нушич”.

Какво има на трапезата на нашите западни съседи?

В Сърбия храната се цени изключително много, поради дългите години на икономически рецесии, предизвикани предимно от войни. Икономиката на тази балканска държава се крепи основно на земеделие и животновъдство. Неслучайно в кухнята на братския сръбски народ присъстват основно месото, млякото и зеленчуците. Рибата и морските дарове са част от кухнята на държавите с излаз на море.

Традиционната сръбска вечеря включва супа, по-позната, както и у нас с наименованието „чорба”. Тя е първото ястие, което се сервира на масата, следвано от салати, мезета и меса, печени на жар. Чорбата, както и в българската кухня, се появява в сръбския дом, когато страната е под турско владичество. Наименованието идва от турска дума „шурпа”.

Най-почитаната от сърбите чорба е тази от телешко месо – изключително засищаща и ободряваща, идеална, когато човек е уморен. Месото се нарязва много фино и именно то е основната съставка на чорбата, зеленчуците само рамкират и акомпанират главното действащо лице. Тайната на рецептата се крие в запръжката, направена от леко препържено брашно, разредено с бульон. Запръжката придава на супата копринена кремообразна консистенция.

Плескавицата си остава емблемата на Сърбия. Тя представлява огромен котлет, съдържащ три вида мляно месо – телешко, свинско и агнешко. Тайната на сръбската плескавица се крие в технологията на производство – месото се прекарва два пъти през месомелачка, за да стане сочно и крехко. Добавят се подправки в щедро количество и се хвърля на скарата.

Плескавицата се пече за кратко от двете страни, като от значение за вкуса е използването на скара на дървени въглища. Каймата за плескавица е най-разнообразна – често се добавят сирена или бекон. Класическата Leskovac pleskavica е визитката на Сърбия. В нея се добавят люти чушки, придаващи ѝ топъл, пикантен вкус.

Мучкалицата е друго традиционно месно ястие на западната ни съседка. Тя е по-скоро сръбската вариация на яхния с месо и зеленчуци, а името ѝ в превод означава „мешаница”. Точно както плескавицата, се прави от няколко вида меса, включително с остатъци от традиционната скара. Месото и зеленчуците се задушават на бавен огън, докато се получи една идеална симбиоза от вкусове и аромати.

Фасулът, отново както у нас, е на почит в съседна Сърбия, и по-конкретно печеният боб, който може да се срещне в много традиционни рецепти. Гравче на тавче и Пребранац са най-популярните сред родните гастрономи. При тях бобът се сварява и запича на фурна, като предварително са добавени моркови, целина, лук, чесън и понякога пушено свинско месо. Задължително се пече в глинен съд продължително време.

Всеки сезон е подходящ за кулинарни експерименти, но като че ли по-хладното време предполага най-много да се опита вкусна балканска кухня. Скарата и другите кулинарни шедьоври на тази съседна страна задължително трябва да бъдат опитани поне веднъж. Вече знаете, че можете да поръчате уникално сръбско „гурме” и за вкъщи.

Фидер риболов – кои са неговите особености?
Защо веригите за сняг не трябва да се подценяват и кога са задължителни