Идеи за осветление в дома


Идеи за осветление в домаДори най-изисканият интериор може да излежда зле, когато е осветен неподходящо. Светлината променя възприемането на пространството и оптически може да отстрани  несъвършенствата.

Естественото осветление

Използвайте максимално всички възможности за повече слънчеви лъчи в дома ви!

Подложете на внимателна преценка пространството и се съобразете с броя на прозорците. Ако те разкриват една красива панорама, ще е неуместно да закачвате тежки пердета.

Изкуственото осветление

За разлика от променливата дневна светлина, изкуствената може да се моделира и регулира по ваше желание.

Дизайнерите съветват да избираме осветителни тела, след като сме обзавели дома си с мебели.

Ако желаете да закачите картина с аплик над дивана, е полезно да знаете размерите на дивана. По този начин ще  определите точно центъра и ще поставите правилно както картината, така и светлинния източник.

При гледане на телевизия се препоръчва светлината  да е приглушена. Ако някой от семейството предпочита да чете в същото време, добре е да използва отделна лампа с локално насочване – така няма  не пречи на останалите.

Други съвети

Хората погрешно смятат, че колкото е по-мощна електрическата крушка, толкова по-добра светлина разпръсква. Тайната тук е да използваме четири крушки по 25 Вт, вместо една по 100 Вт.

От съществено значение е и цветът на изкуствената светлина. Най-близки до дневната са халогенните лампи. Те определено не са подходящи за вечерно осветление – създават студена атмосфера и променят цветовете в стаята. Дизайнерите препоръчват  да се използват само денем или за осветяване на мрачни  или опасни места – стълби, тъмни коридори. Винаги съчетавайте халогенните лампи с традиционни (с жълто греене).

Подберете внимателно  вашия абажур или стъклено тяло, като преценявате както цвета, така и материала, от който е произведен. Няма нищо по-безвкусно от бели пластмасови плафониери, които са способни да унищожат естетически всеки интериор. Предпочитания ви трябва да са ориентирани към осветителни тела  с топъл цвят – бежов, слонова кост. Прозрачните светли абажури усилват ефекта на разсеяната светлина и това е едно добро предимство за тях. Проява на изискан вкус е тъмните абажури да бъдат съчетани със стойка от същия цвят.

Фън Шуй

Според китайското учение Фън Шуй умело проектираното осветление допринася за благоденствието в дома ни. Светлината е  важен  компонент, отнасящ се към елемента Огън, който спомага за привличането и задържането на животворната енергия „ци”.

Ярката светлина стимулира творческия процес, а приглушената действа отпускащо.

За постигане на енергийна хармония в помещението специалистите препоръчват да се омекотят ъглите, като в тях се поставят лампи. Древната източна философия учи, че енергията се контролира и от местоположението на предметите спрямо хората.

Лявата ни половина е свързана с емоционалните възприятия, дясната – с рационалните. Съветът е лампата да свети отляво.

Правилното място за полилея е над масата или на място, където човек пребивава за кратко време.

Специалистите по изкуството на аранжирането Фън Шуй препоръчват да декорираме пространството с хартиени лампи. Те не признават материи като стъкло, пластмаси, изкуствени тъкани.

Тъй като естественият огън е пряк източник на “ци”, той може да се получи чрез запалване на свещи.

Свещите

Свещниците са незаменим декоративен елемент при подреждането на дома. Те са бижу за всяка празнична маса. Полезно е да се знае, че височината на свещите не трябва да бъде на нивото на очите. Съчетанието аплици и свещи създава неповторима романтична атмосфера. Блясъкът на запалените свещи може да се отрази ефектно в кристалните висулки на вашия полилей.

Магията на светлината балансира енергиите в стаята и създава вътрешна хармония.

Приносът на автоматиката в производствените процеси
Вълшебната ласка на водата