Защо е важно да задавате въпроси, когато пазарувате от магазин за осветилени тела?


магазин за осветилени телаПокупката на нов осветител за дома е изключително отговорна задача. Ако смятате, че задължението ви се състои само в посещение на магазин за осветителни тела и избор на продукта, който ви харесва чисто визуално – грешите. Има много въпроси, които да зададете първо на себе си, а след това и на продавача в магазина. Задължително е да питате, но не само за цената, а и за техническите характеристики на изделията.

Независимо дали се намирате във физически или онлайн магазин, има няколко важни въпроси, касаещи осветителите, които трябва да зададете. Добрите специализирани сайтове имат опция Live chat, чрез която можете спокойно да зададете въпросите си на продавач консултанта. Макар да е винаги по-удачно да посетим магазина на място и добием по-добра представа за артикулите, онлайн пазаруването дава недостижимо удобство, поради което е все по-предпочитано.

Кои са важните въпроси?

Първият от въпросите, които трябва да зададете на себе си е: защо ми е нужно ново осветително тяло? Най-често срещаната причина е промяна на интериора, довела до пълно несъответствие между стила на осветителното тяло и този на стаята. Възможно е старият полилей да се е счупил или просто да ви е омръзнал. Във всеки случай този въпрос ви дава някои важни насоки какво да търсите.

Преди да отворите сайта на магазин за осветителни тела или да го посетите на място, е добре да решите какво искате да използвате в конкретното помещение или в целия си дом? Ако целта е да промените изцяло светлинната концепция, попитайте продавача коя е най-удачната алтернатива на осветителя, който сте използвали до момента.

Има известна закономерност, показваща кои светлинни източници са добър заместител на други. Например луминисцентната пура в банята може да се смени с два стенни аплика, разположени симетрично от двете страни на огледалото. Задължително информирайте човека, който ви обслужва ако лампата е за мокро помещение. Той ще ви покаже подходящите модели с влаго-защита.

„Колкото тежи” е по-важният въпрос, отколкото „колко струва”. Това касае особено висящите от тавана тела, защото за окачването им е пригодена специална кука, чиято товароносимост има лимит. Ако се намирате във физически магазин е лесно да вземете в ръка изделието и да прецените теглото му, но все пак е добре да работите с по-точни мерки. Нека новият елемент е по-лек от стария, или поне със същото тегло.

С какъв вид крушки работи? Това е следващият важен въпрос, на който трябва да ви отговорят. Тук не става въпрос за технология, защото обикновено един модел винаги може да се замени с някой от останалите. Важен е преди всичко цокълът на лампата. Цокъл Е27 е стандартният за лампите, използвани в Европа. Това е така наречената Едисонова резба с диаметър 27 мм. По-малките крушки, използвани в нощни лампи и полилеи са с цокъл Е14.

Каква е максималната мощност на която може да работи? Във всеки магазин за осветителни тела трябва да могат да ви отговорят на въпроса, защото той касае предимно безопасността. Болшинството осветители имат ограничение на мощността на крушките, с които ще работят, например 60, 100, 150W.

Не използвайте крушки, надхвърлящи допустимата граница на мощността, защото така създавате предпоставки за късо съединение и пожар. Поискайте да ви препоръчат подходящ вид крушка за съответния осветител. С нажежаема жичка, халоген, флуоресцентна, ксенон и LED са обичайните опции. Моля, имайте предвид също, че мощността не показва колко ярка ще бъде светлината. Яркостта се измерва в лумени.

Кое дава преднина на определени сайтове за дрехи големи размери?
Blackstrap ром – богат, сложен и невъзможен за описване