Време е за консервиране на зелен боб за зимата


Време е за консервиране на зелен боб за зиматаВремето на зреене на зеления боб е настанало, а това е перфектният момент да се възползвате от богатството на този вкусен зеленчук и да го запазите за зимата. Направете си домашни консерви, които не само ще ви осигурят здравословни и вкусни хранителни продукти през студените месеци, но и ще ви дадат увереност, че знаете какво съдържат на 100%.

Независимо дали отглеждате свой собствен зелен боб в градината си или предпочитате да закупите пресен от пазара, ето няколко полезни стъпки и съвети, които ще ви помогнат да успешно консервирате зелен боб за зимата.

Избор на пресен зелен боб

Когато избирате зелен боб за консерви, винаги предпочитайте прясно набраният зеленчук без завехнали краища. Тъй като вие самите ще подготвяте консервите, можете да контролирате качеството на продукта и да се уверите, че използвате най-доброто за вашата семейство. Избирайте сортове без лико и най-подходящите за консервиране са сортовете Холандска принцеса, Сакса и Черен старозагорски.

Подготовка на зеления боб

Започнете с измиване на зеления боб, за да премахнете всички замърсители. Ако забележите кал на боба, можете да го накиснете в студена вода за около 10 минути, преди да го почистите. Отстранете връхчетата и дръжките с малко ножче. Ако консервирате сорта Холандска принцеса, ще трябва да нарежете боба на хапки, тъй като шушулките му са доста дълги.

Бланширане на зеления боб

Преди да започнете процеса на консервиране, трябва да решите дали искате да запазите зеления боб цял или го нарежете на по-малки части. След това сложете голяма тенджера с вода да заври. Когато водата започне да кипи, добавете зеления боб и го бланширайте във водата за не повече от 2-3 минути. След това го извадете и го охладете веднага в студена вода. Този процес на бланширане помага на зеления боб да запази своя хубав цвят.

Подготовка на бурканите

Добре охладеният и отцеден зелен боб се подрежда в предварително измити и дезинфектирани буркани от 800 мл. На всеки буркан добавете 1 равна чаена лъжичка сол и 1 обикновен аспирин, който предварително сте счукали на прах. След това налейте вода до ръбчето и затворете бурканите с капачките им. За по-голяма удобство, можете да използвате буркани с капачки на винт, които лесно може да отваряте и затваряте.

Стерилизация на бурканите

Поставете бурканите в голяма тенджера, на дъното на която сте сложили кърпа или салфетка, за да предотвратите съприкосновението им с директната топлина. Налейте вода до височината на капачките на бурканите и сложете тенджерата на котлона да заври. Когато водата започне да кипи, отбележете времето и варете бурканите в течение на 60 минути.

След изтичането на това време, отместете тенджерата от котлона и оставете бурканите във врящата вода за още 40 минути или до пълното охлаждане на водата. След това можете да извадите бурканите и да ги оставите да се охладят напълно преди да ги съхраните.

Сега имате знанията и инструкциите, които ви трябват, за да консервирате свеж зелен боб за зимата. Не пропускайте възможността да насладите себе си и вашите близки на вкусното богатство на зеления боб през студените месеци. Създайте своите домашни консерви и се насладете на здравословното и вкусно хранене през цялата година!

Умно пазаруване: Как да изберем смартфон с бюджет от 200 лв.
Кашоните в интериорния дизайн: нестандартни идеи за дома и офиса