Как да сменим горивния филтър сами


горивен филтърВсеки иска да притежава бърза и безупречна кола. Без нужните грижи обаче, една по една системите ще започнат да отказват и резултатът няма да ви хареса.

Добрата новина е, че за редица неща можете да се погрижите и сами. Една от регулярните смени, която не трябва да пропускате, е тази на горивния филтър. Операцията по неговата смяна не е никак сложна, а цените на консумативите са абсолютно достъпни. Ето защо с малко подготовка и предварителна поръчка на нужните части може да отстраните проблема със собствени сили.

Горивен филтър

Този компонент е изключително важен за вашия автомобил. Благодарение на редовните грижи, вие с лекота  може да си гарантирате удължен живот на двигателя и в частност на горивната помпа.

Без да е съобразено с нашите желания, често пъти ни се налага да употребяваме недостатъчно качествено гориво с различни замърсители и примеси в него. Това предлага всички предпоставки за бързо запушване на горивния филтър. По тази причина няма да сбъркате, ако при всяка смяна на маслото, подменяте и въпросния консуматив. Преди да направите поръчка на горивен филтър проверете изискванията на производителя на вашия автомобил за въпросния компонент. Те зависят от спецификата на горивната система и конструкцията на двигателя.

Когато решите да пристъпите към смяната му е нужно да спазвате три основни стъпки. Те са:

  1.   Демонтиране на стария филтър.
  2.   Монтиране на новия.
  3.   Обезвъздушаване на горивната система.

Горивният филтър при повечето коли се намира до горивната помпа и инжекторите. Последните предлагат лесен достъп поради нуждата от регулярно почистване.  Неефективният филтър може да предизвиква загуба на мощност в двигателя. Ако пренебрегнете проблема, това може да доведе до пълното му блокиране.

За подмяната на горивния филтър ще се нуждаете от определени инструменти. След като си ги набавите повдигнете колата и я застопорете.

Откачете отрицателния полюс на батерията на горивния филтър. Демонтирайте въглеродния филтър и си осигурете свободно място за достъп. Използвайте ключ №18 и №14. Отвийте гайката в горната част на горивния филтър.

Бъдете внимателни за течността в него. Разхлабете винта на поддържащата скоба на филтъра. Сега ви нужен контра ключ №18 и ключ №14 за бързо отвиване на гайката в долната част на филтъра.

След като го направите, запушвате отвор на филтъра, докато го изкарате и занесете до отвора на резервоара. Прикрепете новия филтър към скобата. Бъдете внимателни за посоката на монтиране. Тя е указана от едната страна на консуматива.  Затегнете долната гайка на филтъра и винта на скобата и поставете обратно въглеродния филтър.

Проверете дали сте монтирали всичко. Почистете, ако има някакъв разлив на бензин. Поставете отрицателния полюс на батерията и сте готови.

Сега отново можете да се насладите на реалния капацитет на вашия автомобил. За справка за модели и цени посетете T-Auto.

Вълшебството на тайландския масаж, направен в реномирано студио за масажи
Как носят бижутата в различните страни по света?