5 съвета как да пестите пари при по-ниска заплата


пестене на париНиското заплащане е един от големите проблеми в България и за него си има актуални причини. Дори да има политически и икономически предпоставки заплатите да почват да се покачват, това не решава ежеседмичните проблеми на хората с по-ниски възнаграждения. Ето 5 съвета как да спестите пари, които ще са ви нужни в бъдеще, дори и при по-ниска заплата.

Отрежете някои разходи в бюджета си 

Самопреценката за това колко харчите и кое ви е най-необходимо е от съществена важност. Така че първата стъпка е да отрежете разходите за неща, които по един или друг начин не са толкова важни за живота ви. Те са строго индивидуални за всеки, но и самата стъпка изисква самоконтрол.

Поставете си бъдеща цел 

Обикновено човек пести пари с някаква цел. Тя може да е свързана с подобрение на живота в един определен бъдещ период. За да се случи обаче трябва да се започне с пестенето на пари или с печеленето на нови такива. Целта ще ви помогне да се дисциплинирате и да следвате по-лесно плана за спестяване.

Наложете си правила, които да спазвате 

Много е важно да спрете импулсното пазаруване на не толкова необходими неща. Обикновено това се случва в рамките на месеца между двете възнаграждения. Когато искате да си купите нещо не толкова важно, вземете го в ръце, разгледайте го и си кажете, че този път няма да го купите. Това е психологически трик, който действа, но в продължение на поне месец трябва да сте много стриктни.

Следете за нови възможности за печелене на пари 

Обикновено една втора работа може да ви натовари, но пък ако следите онлайн някакви възможности, които се отварят във вашите компетенции, можете да се възползвате. Все пак е по-добре да свършите още малко работа и да изкарате някои екстра лев, отколкото да харчите пари докато не правите нищо.

Не се отказвайте лесно от плана си 

При първи признаци на по-голяма финансова стабилност, не трябва да спирате плана си за спестяване. Изкушенията винаги са повече от възможностите, но вие трябва да държите на плана си, който следва ясната цел. В този период, в който спестите пари при по-малка заплата, вие ще научите много ценни финансови уроци и ще придобиете по-висока финансова култура.

Източник: jet-credit.com

Изисквания за мини кредитиране и какво трябва да знам!
Кредит в левове или кредит в евро?