Почистване на дома с почистващи препарати


Няколко съвета за добро почистване на дома ви. Как да почистваме дома си с препарати?

Пролетта е сезонът на великото почистване на домове. Пред много жени стои една дилема, дали биха искали чист дом с цената на безопасна среда за семейството, или пък почистване с препарати, чийто състав не осигурява сигурност. Битовата химия на пазара съдържа множество вредни вещества, алкохоли, амоняк и др. А цената им изобщо не е ниска, дали няма да е по-добре да потърсим алтернативни препарати?

Обичайните препарати са силно токсични и носят големи рискове за децата и домашните любимци в дома. Освен това те влошават и качеството на въздуха. Бихте ли искали такова зло в дома си? Едва ли. Винаги има и по-добър вариант. Който е и по-евтин и бихте предпочели през скъпите, ароматизирано, но ужасно вредни препарати. И домът ни пак ще блести от чистота, но само с няколко евтини вещества, като хлебна сода, оцет и лимонов сок.

Кухненските плочки, както и тези в банята ще заблестят като нови, ако във вода разтворите малко сода и ги почистите с парцал. Петната ще изчезнат, ако сложите малко оцет или лимонов сок върху тях и оставите да подействат няколко минути.

Не е нужно да давате луди пари за дезинфектант, и него можете да си приготвите сами – нужни са ви само вода, течен сапун и няколко капки масло от чаено дърво. Съотношението е две чаши за водата и 3 супени лъжици за течния сапун. Идеален е дори при почистване на кухненския плот, по който винаги се срещат петна от храна и трохи.

Нека прозорците и огледалата ви заблестят от чистота. За целта ви трябват само оцет и вода. След като измиете прозорците с тази смес, подсушете със стар вестник. Ако не ви харесва миризмата на оцет, можете да използвате лимонов сок.

Дървото създава уют и топлина в дома, подовите настилки от този материал също. За съжаление поддръжката им не е лесна задача. И тук решението на проблема е вода, оцет и памучен парцал. Най-неприятната домакинска работа може би е почистването на фурната, по чиито стени са залепнали остатъци от храна и мазнина, и са се овъглили толкова силно, че чак са се сраснали с нея. За нейното почистване рекламите възхваляват множество препарати, които обаче съдържат химически вещества, които са силно опасни за вашето здраве – етери, етилен гликол, метилен хлорид, а понякога и продукти с нефтено съдържание. И тук отново на помощ идва хлебната сода – просто забъркайте каша от нея и вода. После намазвате фурната и оставяте една нощ да действа.

Обичате изисканите прибори и имате сребърни сервизи? Досега сигурно сте ги почиствали с паста за сребро, но и тя може да е много вредна за здравето ви. Много по-лесно и безопасно ще е, ако просто ги пуснете във вряща вода, в която има сода. Няколко минути в тази субстанция и ще заблестят отново.

За чисти прозорци в дома и офиса
Защо iso 9001 е най-популярният стандарт