Електропастири за овце и кози – кои са техните предимства?


електропастириНа пазара за агро техника се предлагат специално конструирани електропастири за различните видове животни. Огражденията за овце и кози са чудесен помощник на фермерите с многочислени стада, който държи добитъка в загона, елиминирайки нуждата от непрекъснат човешки контрол.

Електропастирите – напълно безопасни и максимално ефективни

Електриическите ограждения са конструирани така, че да бъдат напълно безопасни за отглежданите животни и хората. Те обаче са и максимално ефективни в контролиране поведението на отглеждания животински вид. Според незапознатите, извеждането на добитъка на паша е проста задача. Тук обаче се пропуска факта, че дребните чифтокопитни са много страхливи и всеки шум може да ги накара да напуснат пасището.

Единственото решение за овчари и козари, които често сменят пасищата през топлите сезони е да намерят надежден търговец, който може да им предложи подходящи комплекти електропастири, отговарящи на индивидуалните им нужди и бюджет. В никакъв случай не бива да се използва ограждение, предназначено за друг животински вид, което може да бъде неефективно или опасно.

Принцип на работа

Работната част на конструкцията е под формата телена ограда под ниско електрическо напрежение. Енергията в проводниците идва от импулсен генератор. На пазара има модели, които работят в мрежа от 220 волта, както и такива, захранвани от слънчева енергия, генерирана от фотоволтаични колектори. Избира се място, където стадото ще пасе и опорните стълбове се забиват / вкопават по периметъра, за да осигурят опора на оградата.

Козите се вкарват в ограденото пространство, след което веригата се свързва към захранването. Когато някое от животните докосне захранващ проводник, то ще стане част от електрическа верига, което означава, че ще получи много чувствителен, макар и не силен разряд. Неочакваното неприятно чувство връща животното обратно на пасището, далеч от местопроизшествието.

След няколко такива опита животните осъзнават, че бягството е опасно и неприятно преживяване и изоставят идеята да напуснат стадото. Човекът ще е необходим само през първите няколко дни, докато по-голямата част от стадото превъзмогне желанието да отиде в градината, намираща се в съседство. След като се създаде рефлекс у животните, постоянното присъствие на човек вече не е необходимо.

Предимства на електропастирите за кози и овце

Първият и най-важен въпрос, който всеки фермер си задава, преди да закупи електропасир, е: Ще стане ли по-евтина поддръжката на стадото? Ще бъде ли изгодна покупката или ще е просто загуба на пари? Не е ли по-добре ли е да се наеме човек за сезонна паша на козите?  Отговорът е категоричен: разходите ще бъдат значително намалени.

Едно от основните предимства на огражденията тип електропастири е именно достъпната им цена. Всеки може да намери модел, който отговаря както на конкретните нужди и цели, така и на определения за покупката бюджет. За изграждането на надеждна оградна система е важно материалите да са внимателно подбрани. Препоръчваме ви да инвестирате в съоръжение, което е устойчиво на температурни колебания и климатични промени – дъжд, сняг, слана и т.н.

Както вече споменахме, електропастирът осигурява двупосочна защита: козите и овцете не напускат ограденото пасище, ​​а лисиците и другите хищници не могат да достигнат до домашните животни. Те също ще получат токов удар при първото докосване на оградата.

За разлика от градинската мрежа и други заграждащи конструкции, предназначени да улеснят работата на овчарите, електропастирите лесно променят местоположението си. Веднага след като тревата в оградената зона бъде изядена, можете просто да преинсталирате стълбовете и оградата на нова територия. Преместването отнема относително малко време и не изисква специални умения.

Интериорни врати – на какви детайли да обърнем вниманието си при смяната им
Какво трябва да знаем при избор на гранитогрес