Подготовка на почвата за зимата


парникС на времето за беритба и преминаването на сезона, се усеща настъпването на по-студените месеци от годината, в които земята почива и зарежда сили, за да роди нов живот през следващата година. За да бъде плодородна и качествена, тя трябва да бъде подготвена за идващите студени дни с ниски температури, валежи и снежни покривки. 

Екипът от професионалисти на Парник БГ, ви напомня как да подготвите почвата в или извън оранжерията за зимата по най-подходящия начин.

Кога трябва да се извърши подготовката

Различните култури, било то плодове, зеленчуци, билки или цветя, имат различно време на цъфтеж и прецъфтяване. При някои то настъпва още с края на лятото, при други най-пиковия етап е през септември и октомври. Важно условие за обработката на земята, е тя да се извърши преди да се случат големите спадове в температурите и да настъпят истински студените дни.

За целта най-подходящо е обработването да се извърши през есента – най-късно в средата й.

Какви действия е необходимо да предприемем

Има няколко основни дейности, които трябва да предприемете, за да осигурите качество на почвата и годност за засаждането на култури в нея през следващия сезон:

  1. Почистване от гнили плодове и листа – това е много важно за предпазването от гъбички и други паразити, които се привличат от застоялите части на растенията. Те си създават заслон за зимата в почвата и започват да атакуват младите растения с увеличаването на температурите през пролетта;
  2. Пръскане с препарати – за допълнителна сигурност и унищожаване на вредителите, е добре да се осъществи зимно пръскане, което освен да предпази от болести и инфекции растението, да засили имунната му система и да му помогне да придобие устойчивост на неблагоприятните условия на този период;
  3. Наторяване и подхранване – при ерозиране или изтощаване на почвата, е добре тя да бъде подхранена чрез торове. Най-подходящо е да се използва комбинация между сложни минерални и органични такива, които да я обогатят и да осигурят всички необходими елементи. 
  4. Раздробяване – обработката й чрез раздробяване ще помогне на кислорода да проникне в дълбочината й и да я обогати допълнително. Чрез кислородът полезните микроорганизми, които се явяват нейни обитатели, ще запазят хранителните вещества, които са необходими за растежа на различните култури. При по-голяма площ от обработваеми земи, е добър варианти фрезоването и използването на специални машини, които да раздробят почвата подобаващо и по този начин да я наситят с оптимално количество кислород.

Какви оградни пана да изберете, когато търсите високо качество и ниска цена?
Търсите метална ограда? Разгледайте набързо основните им предимства