Разнообразието от видове ударни музикални инструменти


Ударните музикални инструменти са може би най-разнообразната група музикални инструменти

Щом издава звук когато го удариш, значи е ударен музикален инструмент! По тази логика тръгват музикалните историци, които в твърденията си стигат до там, да смятат първите ударни инструменти пляскането с ръце и ударите в гърдите на праисторическите хора.

Днес, на ударната секция в един оркестър, или състав, който свири с барабани и перкусии на шега му казват – кухненския департамент. Това е така, защото съвременните барабанисти и перкусионисти изкарват звук от всевъзможни обекти, които спадат към ударните инструменти. Освен, че има изключително голям брой традиционни ударни музикални инструменти от култури по целия свят, има и такива, които се създават, за да обслужат нова композиция или творческо решение на даден композитор.

Барабанистът или перкусионистът са единствените музиканти, които работят едновременно със звук и шум. А генералната разлика между двете в музикалната педагогика се води за началото на музиката.

Най-известни ударни музикални инструменти днес са:

  • Барабани – Няма живо изпълнение на поп, рок, джаз група без комплект барабани да отмерва ритъма. За специфични ситуации се предлагат акустични барабани комплект и електронни барабани. Всяка една част от комплекта барабани всъщност е ударен музикален инструмент.Към него може да се приложат различни видове чинели – които от своя страна са фус чинели, райд, сплаш, краш чинели.
  • ПеркусииПеркусиите са се развили като самостоятелни ударни музикални инструменти в различните култури. Затова те са уникални инструменти, които имат своята специфика.Най-известните от тях са кастанети, бонгоси, дайре, маримба, маракаси, шейкъри, чаймс, триангели, клавеси, ксилофони и т.н. Списъкът е толкова дълъг, че няма да стигне цяла страница да се изброи изключително голямото разнообразие на традиционните ударни музикални инструменти.

Много съвременни барабанисти закачат перкусии в комплекта барабани, за да звучат още по разнообразно докато свирят на концерт. Много ударни музикални инструменти и перкусии се произвеждат в мини размери и като детски играчки, за да провокират музикален интерес и у децата още в най-ранна възраст.

Абонанаментно почистване за нуждите на бизнеса
Тайната на теменужките