Начини за справяне с безпокойството и тревожността


Нека си го кажем – всички ставаме неспокойни от време на време. Дали това се случва по време на работа или у дома – различните ситуации и обстоятелства, често носят със себе си безпокойство, което не можем да преодолеем. Но не позволявайте то да ви обсеби и да управлява живота ви. Ето няколко прости начини за справяне с тревожността.

Определете точно причината, поради която всичко започва. Дали това е предстоящата презентация пред екипа ви  на работа? Дали идеята за пътуване с автомобил или метрото, по време на пиковите часове ви кара да бъдете нервни? Трябва да се определи какъв е проблема и след това да намерите начин да се справите с него. Например, представете си всички ползи, които ще получите, когато направите добра презентация. Или просто да пътувате по друг начин, ако претъпканото метро и задръстванията ви побъркват. Поставете нещата в перспектива и продължете от там.

Много експерти препоръчват тази стратегия, и тя наистина работи! Вместо да прекарате цял ден (или нощ) притеснявайки се за нещо, което е извън вашия контрол, отделете само 10, 15 или 20 минути, в които да се тревожите. Можете да се депресирате и изнервяте колкото си поискате през това време. Но след това съзнателно трябва да положите усилия, за да не позволявате „проблемът” да ви притеснява. Не губете сегашния момент, за да се притеснявате за миналото или бъдещето. Вместо това се съсредоточете върху „сега” и не си позволявайте да губите време в чувство на тревожност, защото дори не си заслужава.

Задайте си въпроса – това ще има ли значение след една година? Ако отговорът е „не”, просто не си струва да се тревожите за него!

Говорете с някой, който да ви разсее. Когато обсъждате и споделяте проблемите си, можете да получите мнението и на друг човек – още една различна гледна точка. Това може да ви помогне да видите нещата в различна светлина.

Защо витамин D е толкова важен
Кафето намалява риска от Алцхаймер с 20 процента