Авто осветление – какво трябва да знаете за автомобилните ксенонови крушки?


ксенонови крушкиВсеки собственик на автомобил с времето научава как функционира светлинно -сигнализационната система на превозните средства. Първата глоба за неработещ фар или за неправилно насочени светлини, както и първият инцидент на пътя, заради неподаден мигач за завиване, са добри учители. Терминът авто осветление включва в себе си множество елементи на авто светлините.

В следващите редове ще ви дадем малко полезна информация, която да дообогати вашите познания. Ще обърнем по-специално внимание на ксеноновите авто крушки. Кои са техните специфични характеристики. Как да ги подменяте и избирате? Фабрично заложеното осветление може да се подмени с друг вид, което е по-качествено, ефективно и финансово рентабилно.

Поява и специфични особености

От създаването на автомобилния фар до днес, източниците на светлина, с който той бива оборудван претърпяха множество промени. В началото бяха лампите с пропан, заменени след време от тези с нажежаема жичка, които бяха изместени от халогените, а те пък отстъпиха мястото си в челото на ксенона.

Престижната марка Philips пуска на пазара първата автомобилна ксенонова крушка през 1992г. Тя е широко възприета и от автомобилистите, и от автомобилната индустрия, поради значително по-добрите си характеристики от лампите, използвани до момента. Ксеноновата крушка значително подобрява видимостта на пътя, особено в лоши светлинни условия.

При ксенона луминесценцията е близка до слънчевата луминесценция, поради което се осигурява по-добро осветление. Ксеноновите крушки консумират средно 35W, докато  конвенционалните консумират 55W и повече. Ксеноновата лампа свети с поток от 3000 лумена и температура на светене 4000K.

По-дълъг работен живот

D2S (R) ксеноните издържат приблизително 2800-3900 часа, докато халогенните лампи са с работен живот едва 100-500 часа. Ксенон крушките имат висока устойчивост на вибрации, заради липсата на нажежаема жичка. Те не създават „лека стена“ дори в дъжд и мъгла. Те ще осветят не мъглата или капките дъжд, а участъка от пътя пред колата.

Недостатък на ксеноновата лампа е по-високата цена, а при подмяна е по-добре да се сменят и двете светлини, защото тогава тази, която не е подменена, ще стане по-тъмна. Ксенон крушката има температура на светлината 4000 К. С увеличаване на температурата на светене лампата става по-ярка, а светлината по-бяла. Лампи с температура 7000 К имат синкав нюанс, а тези с температура 4000 К – жълтеникавочервен.

На пазара се предлагат и фалшификати на ксеноновите крушки, наричани ​​„псевдоксенон“. Производителите разбират, че автомобилистите са привлечени от синкавите фарове, затова започват да произвеждат обикновени халогенни крушки със синкав отблясък. Това става чрез покриване на балона със синьо багрило и увеличаване на мощността на светлоизточника.

Заради покритието с багрило обаче, през нощта фарът става по-неефективен от този с конвенционална крушка. Поради увеличаването на мощността на лампата при нагряване и навлизане на вода, крушката често се спуква. Такива имитации се произвеждат не само в Китай и Корея, но и от други производители, опитващи се да постигнат ксеноновия ефект.

Богат избор от автокрушки ксенон ще откриете в онлайн магазин Тонекс 1. Магазинът има и свои физически обекти, в които можете на място да разгледате продуктите, да се запознаете с техните характеристики и да изберете продукта, отговарящ на техническите особености на вашия модел автомобил. Авто осветлението, предлагано във въпросната верига магазини е с отлично качество и на разумна цена.

Как да поддържате професионалния си нагревател за кола маска в добро състояние?
Как да изваем тяло с индивидуален хранителен режим и фитнес програма?