Възползвайте се от лечебните ползи на чая Шизандра


Шизандра чай

Чаят Шизандра, известен още като китайски лимонник или вълчи плод, е древна билка с богата история в традиционната китайска медицина. Известен със своя остър и тръпчив вкус, подобен на комбинация от лимон и горски плодове, чаят Шизандра отдавна се смята за адаптоген, което означава, че помага на тялото да се справи със стреса и насърчава цялостното здраве. В тази статия ще обсъдим многобройните ползи за здравето от пиенето на Шизандра чай, подкрепени от научни изследвания.

Ползи за здравето от чая Шизандра

  • Подобрена мозъчна функция и памет: Едно от най-известните предимства на чая Шизандра е способността му да подобрява когнитивната функция. Съдържащите се в него биоактивни съединения, като лигнани и флавоноиди, могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да стимулират неврогенезата (образуването на нови неврони) и невропластичността (способността на мозъка да се променя и адаптира). Това може да доведе до подобрена памет, фокус и умствена яснота.

Шизандра чай - снимка

  • Намаляване на стреса и безпокойството: Като адаптоген, чаят Шизандра помага на тялото да се адаптира към стресови ситуации и да поддържа хомеостаза. Той съдържа различни фитохимикали, които имат успокояващ ефект върху нервната система, намалявайки чувството на тревожност и насърчавайки релаксацията. Според проучване, публикувано в Phytotherapy Research, добавките на основата на шизандра могат ефективно да намалят симптомите на тревожност и депресия без странични ефекти.
  • Подкрепа за имунната система: Чаят Шизандра е богат източник на антиоксиданти, включително витамин С, който укрепва имунната система и предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Освен това някои проучвания показват, че активните съставки в чая Шизандра могат да стимулират производството на бели кръвни клетки и естествени клетки убийци, които играят решаваща роля в защитата на тялото срещу инфекции и заболявания.
  • Антиоксидантни свойства: Високото съдържание на антиоксиданти в чая Шизандра, включително полифеноли и аскорбинова киселина, може да помогне за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото. Тези нестабилни молекули се произвеждат по време на нормалните метаболитни процеси, както и от излагане на замърсители на околната среда и ултравиолетово лъчение. Чрез намаляване на броя на свободните радикали, чаят Шизандра може да забави процеса на стареене и да намали риска от хронични заболявания, свързани с оксидативен стрес, като сърдечно-съдови заболявания и рак.
  • Защита на черния дроб: Известно е, че чаят Шизандра защитава черния дроб от увреждане, насърчава регенерацията на чернодробните клетки и увеличава активността на антиоксидантните ензими в този жизненоважен орган. Проучване, публикувано в World Journal of Gastroenterology, установява, че добавките на основата на шизандра могат да помогнат за предотвратяване на чернодробна фиброза и да подобрят функцията на черния дроб при пациенти с хроничен хепатит C.
  • Подобрен сън: Няколко проучвания показват, че чаят Шизандра може да подобри качеството на съня чрез регулиране на цикъла сън-бодърстване и увеличаване на продължителността и дълбочината на съня. Това се дължи на неговите адаптогенни и седативни свойства, които помагат за облекчаване на стреса и насърчават релаксацията преди лягане.
  • Потенциал за контрол на кръвната захар: Доказано е, че чаят Шизандра има хипогликемични свойства, което означава, че може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на заболяването. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разберат напълно механизмите и оптималната доза за тази потенциална полза за здравето.
  • Противовъзпалителни ефекти: Хроничното възпаление е свързано с множество здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, артрит и автоимунни заболявания. Проучванията показват, че чаят Шизандра притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в цялото тяло и насърчаване на цялостното здраве.

Най-добрите панталони за служители в сферата на охраната
Лятна свежест на трапезата: Вкусни и леки веган торти с плодове