Защо витамин D е толкова важен


Няма да е пресилено, ако кажем, че витамин D е едно от най-важните хранителни вещества, от които човешкото тяло се нуждае. И когато получавате прекалено много или твърде малко от него, можете да си създадете редица здравословни проблеми.

Витамин D е важен, защото помага за поддържането на здрави кости. Вместо да приемате хапчета, за да си набавите необходимите за организма количества витамин D, прекарвайте малко повече време на слънце. Слънчевата светлина е основен източник на витамин D. Той се образува в кожата, когато тя е изложена на ултравиолетовите лъчи от слънцето.

Експерти твърдят, че трябва да прекарваме най-малко 20 минути на слънце всеки ден, за да сме сигурни, че организмът получава достатъчно витамин D. В случай, че се притеснявате за тена си, консумирайте храни, които са с високо съдържание на витамин D. Такива са млечните продукти, яйца, рибено масло и мазна риба като сьомга и риба тон. Освен това, можете да се консултирате с лекаря си, който да ви препоръча добавки с витамин D, ако е необходимо.

Липсата на достатъчно време под слънчевата светлина не само може да предизвика недостиг на витамин D, но също така да причини сезонни афективни разстройства. Това се случва при дъждовно време и зимата, когато излагането на слънце е най-малко. Сезонното афективно разстройство е известно с това, че човек започва да се чувства отпаднал, апатичен и нефокусиран.

Проучванията показват, че един от най-добрите начини за преодоляване на тези състояния е да разсейвате съзнанието си колкото се може по-често. Ако симптомите се влошат, най-добре е да потърсите професионална помощ. От друга страна, хората, които получават твърде много витамин D, са с повишен риск от отпадналост, гадене, загуба на апетит и запек. Това може да повлияе негативно на бъбреците и черния дроб в дългосрочен план. Ето защо е важно да намерите точния баланс.

Какво знае Google за вас?
Начини за справяне с безпокойството и тревожността