Колко протеини са ни нужни да приемаме на ден


прием на протеиниПротеините, които трябва да се приемат, се изчисляват по отношение на телесното тегло на индивида и като се има предвид, че средната нужда от протеини за възрастен трябва да бъде от 0,7 до 1 гр/кг телесно тегло (един грам протеин на килограм телесно тегло). Децата или спортист, който тренира и е подложен на високо натоварване има нужда от по-голямо количество, от 1,4 до 2 гр/кг телесно тегло.

В случай на тежки физически натоварвания, част от дневната нужда от протеини трябва да бъде задоволена от храна от животински произход – около 60%, а храните от растителен произход трябва да заемат около 40%. В мускулната работа аминокиселините (AA), които се използват, са левцин , изолевцин и валин, с принос на енергия от протеините около 5-10%.

Протеиновата добавка на разклонени аминокиселини (BCAAs) често се използва от спортисти по време на интензивни програми за обучение както за да подпомогне натрупването на маса, така и с енергийни цели. Въпреки това съществуват сериозни съмнения относно ефективността на BCAA и тяхната абсолютна безопасност при високи дози за продължителни периоди от време.

За да се изчисли общата енергия, трябва да следва изчислението на приеманите протеини. Препоръките на специалистите са да консумира един грам протеини на килограм телесно тегло за възрастни в добро здраве, които имат нормална физическа активност. Същата процедура се използва и когато става въпрос за спортисти. След изчисляване на дела на енергия общо, е необходимо да се оцени нуждата от протеини и в този случай зависи от антропометричните характеристики на спортиста и програмата му за тренировки.

Атлетите, които са подложени на голямо физическо натоварване, имат по-голяма нужда от протеини както и онези атлети, но същои тези, които трябва да увеличат мускулната си маса или трябва да достигнат определени резултати. Тези спортисти имат пропорционално по-голяма нужда от протеини. Делът на необходимите за един спортист протеини е не по-малко от 1 гр/кг телесно тегло максимум до 2 гр/килограм телесно тегло за периода на интензивните тренировки.

В този случай средно препоръчваното приемане на протеини е от 1,5 до 1,8 гр/кг телесно тегло. По-високите стойности са неефективни за увеличаване на мускулната маса. Обикновено тези протеини попадат в границите на 10-15% от общата дневна енергия. Протеините трябва да се приемат на части, а не наведнъж, и да бъдат адекватно разпределени между животински протеини и такива от зеленчуци (60% и 40%).

Как да изберем килим за детската стая, съветват Carpetmax
Откъде да поръчаме мъжки обувки онлайн