Кафето намалява риска от Алцхаймер с 20 процента


Изследователи са открили, че пиенето на до пет чаши кафе на ден може да помогне за намаляване на риска от Алцхаймер с 20%.

Кофеинът в кафето помага за предотвратяване на образуването на амилоидни плаки и неврофибриларни заплитания в мозъка – два отличителни белеза на Алцхаймер. Това е заключението от проведените проучвания.

„Резултатите показват, че редовната консумация на кафе през целия ни живот означава намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер, с оптимален защитен ефект, който можем да постигнем с консумацията на 3-5 чаши кафе дневно“, твърди Арфрам Икрам, главен асистент в медицински център Erasmus в Ротердам, Холандия.

Учените изследвали съединения в кафето, които могат да бъдат отговорни за този защитен ефект и според тях кофеинът и полифенолите са основните „виновници”.

В допълнение към това, кофеинът, както и полифенолите намаляват възпалението и влошаване състоянието на мозъчните клетки – особено в хипокампуса и мозъчната кора, области на мозъка, отговарящи за паметта.

Умерената консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от развитие на деменция, според проведени наблюдения в продължение на четири години, но ефектът е намалял след по-дълъг период на наблюдения.

Начини за справяне с безпокойството и тревожността
Грижа за кожата през зимата