Как да разберем дали покривът се нуждае от ремонт?


Ако живеете в панелен многофамилен блок от съветско време, а вашият покрив не е ремонтиран никога до сега или ако това се е случило, да речем, преди 15 или 20 години, то най-вероятно необходимостта от ремонт ще е очевидна. Причината е, че покривите са тази част от сградите, където се понася най-тежко влиянието на околната среда.

Снеговалежи, силни ветрове, безмилостни слънчеви лъчи през лятото, обилни валежи, резки температурни промени – всичко това е само малка част от влиянията, които правят покривната конструкция най-бързо остаряващата част от сградата.

За да се каже със сигурност дали е необходимо да се извърши ремонтна дейност или не, то най-добре е да се свържете с фирма, която да направи оглед. В повечето случаи собствениците трудно ще се съгласят единодушно на ремонт, но ако разгледате покрива детайлно, най-вероятно ще откриете следи от повреди по изолацията, които да трябва да бъдат отстранени на време.

Ако част от съседите са несъгласни, добре е да знаете, че покривната част на сградата е обща и не са само живеещите на последния етаж отговорни за нейната поддръжка. Профилактични огледи е добре да се правят на всеки няколко години, дори и ако проблеми не са на лице.

Ако покривът вече е протекъл…

Ако покривът вече е протекъл, тогава нуждата от ремонт е силно належаща. Невземането на необходимите мерки би могло да представлява заплаха за цялата конструкция. Все пак нека не забравяме, че в панелните конструкции има метални елементи, които осигуряват здравина и стабилност, а при редовно излагане на влага те корозират.

Обикновено първо се появяват влажни петна по покрива и стените. Това може да стане или в някой от апартаментите, или в самото стълбище например. При невземане на нужните мерки, влажното петно може да доведе до поява на мухъл и плесени, а след това и до по-сериозно протичане.

Самото протичане е най-сериозният етап от възникналата неизправност в изолацията на покрива и в такъв момент нуждата да се действа е незабавна. Дали покривът е протекъл, най-добре могат да кажат обикновено хората, които живеят на последните един или два етажа.

Обикновено те първи усещат последствията от това. Понякога обаче, течовете могат да изминат 5 или 6 етажа, а в редки случаи дори и повече в етажната собственост, при което покривът се превръща в проблем на цялата кооперация.

Йонна четка за зъби - перфектна устна хигиена
Защо предпочетох хладилник Либхер пред всички останали марки