Значението на ароматите за съня


Значението на ароматите за съня

Изследователи от Хайделбергския университет в Германия твърдят, че ароматите, които човек усеща докато спи, оказват влияние не само на качеството на съня, но и на сънищата.

Немските специалисти са направили експериментално изследване, в което участниците вдишвали различни аромати по време на сън. Използваните аромати били приятни (роза, жасмин, други цветя, цитруси) и неприятни миризми (развалени храни).

Това изследване е първо по рода си, тъй като до скоро учените не са разполагали с данни за евентуалното въздействие на обонятелната функция върху качеството на съня.

Резултатите от изследването показали, че неприятните миризми дразнят лигавицата на носа. Това става причина за изпращане на сигнали до мозъка, които предизвикват неприятни усещания, сънища с отрицателна емоционална окраска, дори внезапно събуждане. При използването на цветни и плодови ухания се получава нещо съвсем различно. Приятните аромати поддържат дълбоката фаза на съня, предизвикват приятни усещания у спящия. Неговият сън е спокоен, а сънищата – радостни.

Основавайки се на тези резултати и заключения, специалистите планират разработването на специална терапия срещу безсънието и тревожността. Интересен е фактът, че хората още преди векове са пълнили възглавниците си с розови и лавандулови цветове. Така се лекували страдащите от безсъние и тези, които имали нужда от по-дълбок сън. Изследователи от Англия и Корея потвърждават със свои изследвания влиянието на цветните ухания върху съня.

Почистване със сода за хляб
Абонаментно почистване на домове