Фидер риболов – кои са неговите особености?


Фидер риболовВсе повече хора и у нас предпочитат фидер риболова. Този метод е бил бързо усъвършенстван, в резервоари за платено използване в Англия, а впоследствие, поради разпространението на метода, той завладява и родните рибари. Фидер риболовът е модерен метод, използващ специални захранки за равно дъно.

Риболовният похват обикновено се практикува на места с относително малка дълбочина, около 3-4 метра. Възможно е да се ловят различни видове риби на захранка, което се отразява на начина, използван от рибарите. С фидер риболова можете да уловите амур, лин, платика, дори е възможно да хванете и змиорки.

Избор на оборудването

Фидер въдица – тя е основният елемент на оборудването за този вид риболов. Добре е да се спрете на нещо средно, неутрално по отношение на теглото. В онлайн магазин Рибарчето ще попаднете на страхотна селекция от фидер въдици на много изгодна цена. Изберете не най-тежкият, но не и съвсем лек модел, като вземете предвид и особеностите на водоема (малък водоем със застояла вода), в който ще ловите.

Дължина около 330 см и тест от 35 до 55 грама – тези параметри са най-оптимални за фидерната въдица. Макарата е желателно да бъде със свободен ход, за да се предпази риболовецът от късна реакция на кълване и да се запази пръчката по-стабилна през периода на захапване.

Диаметърът на въдицата трябва да бъде избран спрямо избраното място за риболов. За ловене в трудни условия, препоръчваме да използвате въдица с дебелина най-малко 0,22-0,24 мм. Влакното да е приблизително 0,20 и съответно 0,22 мм.

В комплект с въдицата обикновено се продава и набор от върхове с различна сила – обикновено 2-3 броя. Преди да започнете да ловите, трябва да изберете силата на върха, който ще използвате. Върховете са разделени на 3 вида – твърд, последван от умерена твърдост и съответно мек. Върхът се избира в съответствие с теглото на захранката. В плитки води се използват леки захранки и там е необходимо да се монтира мек връх, а на дълбочина – естествено по-твърд връх.

Струва си да се обърне внимание и на избора на хранилка/ feeder. Риболовните магазини като Рибарчето предлагат богат асортимент с различни параметри на теглото, разделени по форма, предназначение и тегло. Като начало препоръчваме да обърнете внимание на класическите фидери с ребра. Този дизайн е подходящ за употреба в качеството му на стръв.

На мястото на хвърляне на захранката трябва да оставите въдицата под определен ъгъл, приблизително 180/190 градуса. След като захранката удари дъното, трябва да дръпнете въдицата, докато върхът е под ъгъл спрямо фидера. По този начин ще се даде сигнал за кълване и върхът ще се огъне или изправи.

Пазарът предлага богат избор от различни захранки, с различни нюанси и подправки. Особеност на фидера е, че предполага риболов на определено място и при малки порции допълнителни храни. Поради тази причина, използвайте стръв с висококалорични смеси. Захранващата смес ще повлияе на улова, особено през лятото.

Помислете за консистенцията – сухата захранка просто ще изпадне, а мократа, напротив, ще залепне. Експериментирайте и изберете правилното състояние на консистенция, така че храната да се разлее в точно избраната точка, директно под мястото на хвърляне. Добре подготвената стръв ще се задържи перфектно във фидера – няма да се откъсне при контакт с влага и ще падне право на дъното.

Как носят бижутата в различните страни по света?
Традиционни сръбски ястия, които непременно трябва да опитате