Как да организираме живота си като студент


Мислите  за кариерно-ориентирано образование в университет,  след като сте завършили гимназията? Или може би вече сте се записали, и скоро ще започнете своето обучение. И в двата случая, това ще бъде голямо предизвикателство, за което трябва да сте готови. Има много съвети в интернет за това как да се подгответе, но ние ще се опитаме да ги опростим.

Решете от сега, дали ще работите или не

Това е важно решение, което трябва да се вземе, защото от него ще зависи как ще стоят нещата със свободното време и финансите. Все пак и при двата случая има предимства и недостатъци: ако работите, ще имате пари в джоба си, с които да се издържате, но ако нямате такива ангажименти, можете да се съсредоточите върху следването си.

Изгответе си бюджет

С или без работа, ще трябва да отделяте повече внимание на вашите финанси, отколкото когато и да било. Това е среда, където разходите понякога са необходимост,  а и да не забравяме изкушенията, с които е свързан студентския живот. Ако все още не сте го направили, сложете парите си в една или две банкови сметки, за да можете да наблюдавате какво се случва. Добре е да знаете колко пари имате в момента, колко ще имате след няколко дни или седмици, колко можете да харчите, и да се придържате към бюджета. Вече сте в момент от живота си, когато трябва да се научите да управлявате парите си, така че сега е идеалното време да го направите.

Поставете на първо място лекциите и упражненията

Никога не забравяйте, че затова сте там. Общувайте, живейте, бъдете независими, но винаги ходете в университета навреме. В края на краищата, вие искате да направите кариера след като завършите.

Изгответе си график

Говорейки за това колко важно е да ходите навреме в университета, ще трябва да си направите план, също както за парите си. И това означава нещо повече от принтиране на учебната програма и да знаете кога точно имате занимания. Вие ще трябва да помислите кога да си пишете курсовите работи и проекти, кога да четете, и да, дори кога да се срещате с приятели и колеги. Най-важното – не прекалявайте с дискотеките и партита.

Винаги си носете тетрадка или тефтер

Това е един прост, но полезен съвет. По този начин можете да си водите записки, да си направите лист със задачи, които трябва да свършите или просто да си запишете телефонен номер, когато батерията на лаптопа или телефона ви е паднала. Струват малко пари и са много мъдра „инвестиция”.

Голям астероид ще премине близко до Земята
Пет здравословни закуски