Кои са основните нюанси при избора на спално бельо?


избора на спално бельо

Спалното бельо е една от основните предпоставки за здрав и спокоен сън. Заслужава си да вложите максимално старание, когато го избирате, защото всяка грешка ще направи завивките ви неудобни, неподходящи и в крайна сметка – неизползваеми. В следващите редове ще разгледаме основните нюанси при избора на спално бельо.

Размерът – фактор с основно значение

Размерът е изключително важен, независимо дали купувате комплект или само долен чаршаф. Дори големината на калъфките за възглавниците е важна. Тесните модели ще притиснат и направят възглавницата ви по-висока, а твърде големите ще висят по краищата и няма да изглеждат естетично.

Размерът на комплекта е първият въпрос, който трябва да решите, защото този тип изделия не са универсални – не стават на всеки размер легло. Размерите в момента са разделени на следните  групи:

  • Персон и половина (150*210 – 160*220);
  • За двойно легло (175*210 – 200*220);
  • Евро размер (200*220 – 220*240);
  • Семейни (с две завивки);
  • Детски.

Имайте предвид, че размерите варират при изделията на различните производители. Зарова е важно да се обърне внимание на етикета, а ако се купува онлайн, да се погледне описанието на продукта. В добрите електронни магазини като Pilo в описанието на всеки продукт са посочени размерите както на чаршафите, така и на калъфките.

Също така производителите от различни страни предлагат различни форми на калъфките за възглавници. Има правоъгълни и квадратни калъфки, така че няма да е излишно да обърнете внимание и на този детайл.

Материал

Първото нещо, което трябва да погледнете, когато купувате спално бельо, е плътността на материята. От нея зависи експлоатационният живот на изделията. Естествено, бельото, изработено от плътна, висококачествена тъкан, ще радва собственика си много по-дълго, тъй като ще издържи по-голям брой пранета. Обикновено за производството на бельо се използват тъкани, съдържащи най-малко 60 нишки на квадратен сантиметър.

Важно е да се знае, че бельото с високо качество е обшито със специален шев. Той може да се види от вътрешната страна на плика за завивка. Също така е задължително конецът, с който е направена обшивката, да е много здрав и в същия цвят като този на материята.

Друг полезен съвет: не забравяйте да проверите тъканта за миризми, защото ако е висококачествена, тя няма да мирише на боя или например на мухъл. Ако има такава миризма, това означава, че бельото ще издържи няколко пранета и скоро ще загуби цвета си. Не забравяйте и за особеностите на човешкото тяло, защото много често нискокачественото спално бельо причинява алергии и дискомфорт. Тъканта трябва да е приятна на допир.

Последният съвет е безполезен, когато спалните завивки се купуват онлайн. Затова е изключително важно да пазарувате само от проверени специализирани магазини. Относно материите, памукът, ленът и някои синтетични материи са много приятни на допир. Ако се колебаете между памук и синтетика, винаги е по-разумно да изберете естествения материал.

Цвят и десен

В това отношение няма правила. Всичко е въпрос на личен вкус и предпочитания. И все пак, желателно е да избирате цветове и десени, които ви създават приятно настроение и ви действат успокояващо. Добре е също цветът на постелките да бъде в синхрон с интериора на спалнята, за да се постигне нужната за спокоен сън хармония.

По-различна е ситуацията с детските комплекти. Децата обичат ярките цветове и живите щампи. Днес на пазара може да се намери страхотно разнообразие от спални комплекти за детски легла, включително 3D модели, чиито изображения са изключително атрактивни. Те ще променят отношението на децата към здравословния сън. Вече няма да го възприемат като наказание.

Първа покупка на контактни лещи – какво трябва да знаете?
Почивка в къща за гости във Велинград - защо си заслужава?