Плюсове и минуси на безжичното видеонаблюдение като част от съвременните системи за сигурност


системи за сигурностБезспорен факт е, че един от най-разпространените видове системи за сигурност е видеонаблюдението. Камерите за наблюдение се използват за много цели. Наред със свойството им да защитават от неправомерни действия и да осигуряват надеждна информация за същите, те се използват също за контрол на служители, за анализ на потребителско поведение в магазините, за измерване температурата на потоци от хора и за какво ли още не.

Плюсове и минуси на безжичната видео система

Създаването на технология за безжично предаване на сигнал при изграждането на системи за видеонаблюдение, даде възможност за решаване на редица потребителски проблеми, свързани с тяхното инсталиране и използване. Безжичните камери за наблюдение могат без проблем да се инсталират на трудно достъпни места и в току-що ремонтирани помещения.

Камерите, оборудвани с Wi-Fi модул имат безспорни предимства, затова ще започнем първо от тях. Положителните аспекти от интегрирането на безкабелни системи за сигурност включват:

Мобилност

Тъй като сигналът се предава по въздуха, не е необходим кабел, така че местоположението на камерата може лесно и бързо да се променя. Достатъчно е наблизо да има захранваща мрежа или разпределителна кутия. Ако камерата се захранва от акумулаторни батерии, последното изискване може да бъде пренебрегнато, но в този случай си струва да се има предвид ограниченото време за работа. Нито една жична камера не може да се похвали с такава мобилност, защото когато смените мястото на инсталиране, за нея ще бъдат изтеглени поне два кабела.

Управление чрез всяко мобилно устройство

Можете да се свържете директно към безжичната камера и да я контролирате от всяко мобилно устройство, свързано към Интернет мрежата, което има Wi-Fi модул. За целта е удобно да се използва смартфон или таблет.

Инсталация на трудно достъпни места

Липсата на мрежов кабел опростява операцията по инсталиране на камерата. Това е особено полезно, когато устройството трябва да се постави на място, където е технически сложно да се изведе проводник.

Максимално чиста и деликатна към интериора инсталация

Инсталирането на безжични системи за видеонаблюдение и сигурност обикновено не включва „мръсна” работа, като например пробиване на дупки в стените за полагане на кабели. В същото време, мазилките и подовите настилки не са застрашени от повреждане и можете да инсталирате системата по всяко време, дори след току-що приключил ремонт.

Изброените предимства привличат доста голям брой потребители. В същото време много от тях решават да инсталират Wi-Fi видеонаблюдение, без да оценяват другата страна на монетата – минусите.

Кои са капаните на безжичното видеонаблюдение?

Поради редица положителни фактори, Wi-Fi видеонаблюдението има своите предимства и в много случаи инсталирането му е напълно оправдано. Но, за да се избегнат неприятни изненади още на етап експлоатация на системата, си струва да се имат предвид недостатъците на безжичния комплект.

Нестабилността на сигнала е един от минусите на безжичните видео системи за сигурност. Радиоканалът е уязвим на всякакви смущения и влияе отрицателно върху качеството на предавания от камерите видеосигнал. Това понякога значително намалява ефективността на видеонаблюдението.

Смущенията могат да бъдат причинени от стени, стъкло, дървета, метални конструкции между Wi-Fi камерата и приемника, както и от метеорологични явления като дъжд, вятър, сняг, гръмотевични бури и т.н. в същия честотен диапазон с този на радиомодула.

На киберпрестъпниците няма да е трудно да заглушат радиосигнала или да получат достъп до него. За целта се използват специални домашно или фабрично направени шпионски устройства. В този случай трета страна ще може да се свърже към системата и да гледа излъчваното от камерите, но е възможно и сигналът да изчезне напълно. Поради тази уязвимост е невъзможно да се използва напълно безжично видеонаблюдение в съоръжения с високи изисквания за сигурност.

Регистрация на ЕООД – на каква цена ще възлезе процедурата?
Реномиран сайт за тапети – какво означава това?