Мрежов маркетинг – идея за собствен бизнес


В последните 20 години понятието мрежов маркетинг или МЛМ (Multi-level Marketing) навлезе доста сериозно и в нашите речници. На територията на България работят различни компании, който са изградени на този принцип и предизвикват смесени чувства към себе си.

Всъщност мрежовият маркетинг представлява разпространение на продукти или услуги чрез директна продажба и изграждане на мрежа от дистрибутори или търговски представители на различни нива.

Компаниите, които са заложили на този начин на разпространение на продуктите и услугите си разчитат на силата на препоръката и то не от кой да е, а от близък, познат, роднина и прочие. Ако вие проявите интерес към предлаганото не можете да си го закупите от магазинната мрежа, защото просто не се предлага по този начин.

От своя страна всеки, който започне да се занимава с мрежов маркетинг се възнаграждава с много добри компенсаторни планове за направените продажби и за привличане на нови дистрибутори. Той получава отстъпки при закупуването на стоката от компанията и процент от печалбата на всеки дистрибутор, който е запознал и започнал да работи след него, както и други материални и финансови облаги.

По този начин се стимулират търговските представители да изграждат големи мрежи от хора, от чийто продажби да получават пасивен доход. Тук е моментът да изясним какво означава понятието „пасивен доход“.

Това са всички финансови постъпления, за който вие не извършвате постоянно активно действие. Пример – имате апартамент под наем. Намирате си наематели (активно действие) и в продължение на 1 година получавате всеки месец доход от наема, без да полагате повече усилия (пасивен доход).

Точно това предлагат и компаниите, занимаващи се с мрежов маркетинг. Включвате се и започвате малко по малко да градите мрежа от хора и да печелите от продажбите им, без да имате активно участи в тях.

При мрежовия маркетинг, всеки има възможност да изгради собствен бизнес и е заинтересован всички хора под него да работят, да се чувстват добре и да печелят, за да може и той да си получава пасивния доход.

Разбира се печалбите не идват моментално. Ако някой ви предлага да вложите пари и да забогатеете до месец-два, ви лъже и иска да ви измами. Не се доверявайте на подобни голи обещания. В основата на мрежовия маркетинг е полагането на много труд и постоянство. С времето печалбите нарастват пропорционално с нарастването на мрежата.

В световен план мрежовият маркетинг търпи бурно развитие. Специалисти твърдят, че той е произвел най-много милионери. В България все още не се гледа с добро око на подобна дейност, защото много прилична на пирамида, а българина се е парил не веднъж.

Все пак, ако решите да се занимавате с мрежов маркетинг, ви съветваме да проучите много добре компанията, с която се захващате. Вижте дали е регистрирана в България. Обърнете внимание на договора, който сключвате с нея и каква юридическа тежест има и какви клаузи.

Power Plate - тренировка от най-ново поколение
Полезно от Валфорс ЕООД - хидроизолация на покрив