Свойства и предимства на виниловите подове


Свойства и предимства на виниловите подове

Виниловите подови настилки се появиха на масовия пазар още през 30-те години на миналия век, но ограничените производствени технологии и сложността на почистването на покритието наложиха известни ограничения относно неговото използване. Днес имаме изцяло нова гама винилови подове, които навлизат все по-широко в жилищния интериор и интериора на офиси и търговски помещения.

Какви видове винилови подове се предлагат на пазара?

Виниловите подове, предлагани на съвременния пазар, се делят на три разновидности въз основа на тяхната форма и начин на полагане. По отношение на формата подовите плоскости се делят на плочки и панели, а според начина на монтиране – на самозалепващи се и сглобяеми.

Има и трети вид, който се полага с помощта на специални лепила, но поради трудоемкия процес на инсталиране, той отстъпва на останалите два по популярност. Най-масово предлаганите настилки от винил са плочки и панели със самозалепваща основа. Те позволяват бързо освежаване на интериора и имат ниска цена. Можете да ги закупите онлайн от магазин Декорат.

Панелите тип ламинат се полагат по абсолютно същия начин като стандартната ламинирана плоскост. Могат да се инсталират върху предварително направена замазка или върху изравнителна подложка. Лепящите се продукти са подходящи за вече облицовани подове – теракота, паркет или друга гладка и равна облицовка.

Плюсове на виниловия под

Виниловите подови настилки, които пазарът предлага в момента, имат достатъчно добри характеристики, за да се радват на засилен интерес от страна на купувачите. Най-големият им плюс е достъпната цена в комбинация с възможността да бъдат инсталирани самостоятелно. Ако изберете самозалепващи се панели, можете да ги налепите върху старата подова облицовка за часове.

Други предимства на виниловия под са:

  • Разнообразие от декори и дизайни. Всеки може да избере настилката, подходяща за съответния интериор – дърво, камък, мозайка, мрамор и т.н.
  • Простота и непретенциозност при експлоатация.За почистване можете да използвате различни домакински препарати и да правите мокро почистване без страх от повреждане;
  • Водоустойчиво покритие.Винилът е устойчив на влага и е 100% влагонепроницаем, което го прави подходящ за използване в помещения с висока влажност: кухня, коридор или баня;
  • Приятна на допир и топла повърхност.Благодарение на разнообразието от текстури, подът най-точно възпроизвежда повърхността на естествена дъска или плочка, в зависимост от избрания формат;
  • Лекота на инсталиране. Лепенето на плочки и панели със самозалепваща основа е най-лесният метод за полагане на подова настилка, а също и най-чистият;
  • Достъпна цена. Цената на самозалепващите винилови панели и плочки е в пъти по-ниска от тази на другите материали. За облицоване на подовете не са нужни лепила и други монтажни смеси, което също пести средства.

Противно на всеобщото схващане, подовете, покрити с винил, са устойчиви на натоварване и дълготрайни. При правилно използване и поддръжка, животът им може да надхвърли 20 години, което отново говори за рентабилността на един такъв избор. Качествените покрития не се деформират под тежестта на тежки мебели. Материалът абсорбира шума много добре.

Виниловите подови настилки могат да се използват във всякаква среда поради своята гъвкавост и здравината на защитния слой, който предотвратява износването и разкъсването на настилката. Комбинацията от различни технически характеристики на покритието ви позволява да изберете такъв под дори за търговски помещения с интензивен трафик на хора.

Източник: https://decorat.bg/

Търсите метална ограда? Разгледайте набързо основните им предимства
Превъзходство над плевелите: Как мрежите могат да променят играта в земеделието