По-различната история за пицата


пицаМного от вас със сигурност са запознати с историята и произхода на пицата като храна. Да, тя произлиза от Неапол, Италия, а първата пица е Маргарита. Разбира се, може би знаете също така, че тя е кръстена на кралица Маргарита, а след това тази храна се популяризира до голяма степен от италианските преселници в САЩ. Така Америка става най-големият консуматор на пица. И без значение дали я приготвяме вкъщи или си поръчване доставка на пица по телефона е добре да знаем някои от по-детайлните исторически факти, които да но дообогатят допълнително.

Знаете ли, че първите пици не са направени от италианците, а от гърците. Южните ни съседи през 18ти век за първи път приготвят вкусната питка с добавки, а след това в Италия бива отворена първата пицария. Така преди 1880 г. към пицата не се добавя кашкавал или сирене. Вече сигурно се досещате, но италианският майстор-пицар, Рафаеле Еспозито, добавя кашкавал чак през 1889 г. към своята пица Маргарита, за която вече стана дума. След разпространението си в САЩ много бързо тази храна се налага. Въпреки това доста по-късно, около 1957 г., американците решават да произвеждат и консумират замразени пици. Това значително покачва тяхната консумация.

Най-предпочитаната добавка за пица си остава и до ден днешен червените чушки. Те се изчисляват на 36% от всички поръчки на пица. Приблизително се казва, че 251 милиона паунда чушки се консумират с пицата като добавка всяка година в световен мащаб. Интересен факт също така е, че 93% от американците консумират пица поне веднъж месечно. Така на практика те определено стават най-големите фенове на тази тестена храна.

Събота вечер пък си остава световен ден с най-голяма консумация на пица. Поръчките на пица, пълните ресторанти и други начини за похапване на пица го доказват. Любимите пици пък си остават тези с тънки кори. Разбира се, препечени и добре овкусени със сосове на млечна и майонезена основа. Най-често обогатени с чесън и люти чушки. За това коя е най-голямата пица на света се спори много. Някои казват, че тя е била направена през 1990 г. в Южна Африка, докато други твърдят, че годината е 1987 г., а мястото е Хавана, Флорида.

Защо все повече хора решават да купуват подаръци онлайн?
Как да изберем гуми и джанти за нашия автомобил