Какво представлява битумната хидроизолация?


битумна хидроизолацияБитумът е един от предпочитаните материали, при производството на изолационни мушами за изолиране на различни части от сгради и съоръжения срещу влага. Битумът все по-често се настанява върху наклонените покриви на къщи и обществени сгради, като освен надеждна влагозащита, той осигурява и естетическа стойност на постройките.

В миналото най-използваната и разпространена форма на битумна изолация е бил окисленият битум, познат още като воалит, който постепенно бива изместен от полимер модифицирания битум, поради неговите много по-високи технически характеристики, устойчивост на натоварване и дълготрайност.

Битумните мембрани са произведени от висококачествен дестилиран битум, модифициран с еластопластомерни полимери, атактен полипропилен (АPP) и селективно подбран стабилизиращ пълнител. Неговите незаменими качества са силно изразени в двете му основни характеристики: топло и студоустойчивост.

Битумният композит, благодарение на своята специфична формула е слабо чувствителен към стареене, предизвикано от въздействието на UV-лъчи и е пригоден за силно механично въздействие, осигурявайки възможност да се ходи по мембраните по време на тяхното полагане, както и в периода на експлоатация на покриви и други съоръжения.

Битумните мембрани със специално приложение са чудесен избор при изграждане на влагоизолация, пародренаж, при изпълнение на мостове и виадукти, основи на сгради, покриви от всякакъв тип или при необходимост от изпълнение на детайли с устойчива на огън мембрана.

Предимства на битумната хидроизолация:

 • Гъвкавост при ниски температури;
 • Топлоустойчивост – не се деформира при топлина;
 • Устойчивост на стареене;
 • Устойчивост на UV лъчи;
 • Лесен за обработка и монтаж материал;
 • Здравина на опън;
 • Удължение при скъсване;
 • Устойчивост на скъсване;
 • Устойчивост на пробиване при статично натоварване;
 • Прецизност на полагане.

Всички тези предимства на битума, като материал за изработка на хидроизолиращи мембрани го правят приложим на абсолютно всички места, нуждаещи се от сигурна и дълготрайна влагозащита. Това могат да бъдат както мостове, виадукти и язовири, така и абсолютно всяка част от една сграда – от нейните основи до хоризонталните части, като стени – вътрешни и външни и покривите, в това число наклонени и плоски покриви на панелни блокове.

Полимер модифицираните битумни мушами са подходящи за изолиране при влага на:

 • Основи на сгради;
 • Тераси – открити и закрити;
 • Вътрешни и външни стени;
 • Мостове, виадукти и други пътни съоръжения;
 • Открити и закрити басейни;
 • Плоски и наклонени покриви.

Битумът може да се използва практически навсякъде и най-важно – по всяко време. Неговата висока температуроустойчивост позволява изграждане на хидроизолация в най-студените и най-горещи месеци от годината. Неговата висока еластичност и неподатливост на разтичане, предотвратяват деформацията на рулонните мембрани при полагане върху вертикални основи, като скатни покриви, основи и стени и позволяват газопламъчно залепяне, което се извършва с помощта на газова горелка.

Най-голямото предимство на битумната хидроизолация се състои в нейната устойчивост на стареене и силни термо изолиращи свойства. Благодарение на своята оцветяваща посипка битумът не позволява на температурите да влияят на повърхността на основата и по този начин предпазва вътрешните и външни помещения от топлината през лятото и студа през зимата.

Начини на полагане на битумна хидроизолация:

В зависимост от вида на конкретния материал, полагането на хидроизолацията става чрез газопламъчно (топло) залепяне или чрез студено лепене, с употребата на специални лепила. Тези методи на полагане са еднакво приложими при хоризонтални и вертикални повърхности, като за здравината и дълготрайността на влагозащитата огромно значение има предварителната подготовка на основата, върху която ще бъде положена битумната мембрана.

Подготовката на основата налага да се осигури напълно гладка повърхност, което означава да се премахнат всички грапавини и неравности. Това най-често става, като се направи специална замазка, която в много случаи служи и за нивелиране на основата, с цел да се избегне задържането на вода върху нея – при покриви, открити тераси и други.

Освен заглаждане на основата е важно, преди полагането на битумната мушама да се нанесе битумен грунд, който подобрява адхезията (слепването) между основа и битумна мембрана. Така се избягва всяка вероятност изолацията да не прилепне плътно на някои места и да позволи просмукване на влага. Битумният грунд се нанася чрез обмазване с помощта на четка.

Самото полагане на битумните мембрани трябва да става много прецизно, като се застъпват по указания начин отделните листове, така че между тях да няма никакви разстояния и пролуки. При изолиране на открити части от сгради и съоръжения е добре да се положат поне два пласта битумна мушама, а в случай, че се използва воалит – поне три пласта с дебелина 3мм.

Течните видове битумна хидроизолация се нанасят с четка, като тези разновидности са по-подходящи за изолиране на закрити помещения. Те, също така са подходящи за влагоизолация на трудно достъпни места, като процепи, ъгли и чупки, където рулонните разновидности са неприложими.

Защо да изберем битумната хидроизолация?

Битумът има уникални изолационни свойства. Той има огромна устойчивост на стареене, като дори вредните UV лъчи не могат да променят неговите цвят и структура. Битумът не гори. Това не само позволява да се обработва лесно при полагане с газопламъчно залепяне, но и го прави много сигурен материал при опасност от пожари. Покривната ви конструкция е напълно защитена от пожар, независимо дали това е покрива на един панелен блок или скосеният покрив на вашата къща или стопанска постройка.

Битумната хидроизолация е и един сравнително достъпен материал. Съотношението цена/качество при него е това, което го прави все по-предпочитан вид хидроизолация от много собственици на сгради, нуждаещи се от надеждна и дълготрайна влагозащита. Строителните фирми, занимаващи се с изграждане на хидроизолация също го предпочитат, поради удобството, прецизността и лекотата на неговото полагане.

Кожени аксесоари Сваровски
Хидроизолация на основи