Куркумин – натуралният противовъзпалителен агент


куркуминОт векове, подправките са използват както за овкусяване, така и с лечебна цел. Дълги години, науката се осланяше единствено на модерните лекарства, но последните тенденции обръщат отново поглед към потенциала на натуралните подправки, една от които е куркуминът. Последните научни изследвания показват, че като противовъзпалителен агент, куркумин дава по-добри резултати отколкото популярните противовъзпалителни лекарства.

Куркуминът се извлича от ориенталската подправка куркума. Куркумата принадлежи към семейството Джинджифилови. Джинджифиловото семейство се състои от повече от 1300 вида растения и много тях са известни с лечебните си свойства. Такива са джинджифил, куркума, кардамон и пипер малагета, който е вид червен пипер. Въпреки, че съществуват редица изследвания, които категорично доказват противовъзпалителния ефект на куркумина, то изследвания, които съпоставят куркумин с противовъзпалителни лекарства, са ограничени, информират от магазин Fitholic.

Последните години, медицинските изследвания върху куркумина и неговия родител куркумата се увеличават. В много от тях, изследващите стигат до оптимистични заключения, че куркуминът може да има благоприятно въздействие върху редица болестни състояния като рак, кожни заболявания, Алцхаймер, автоимунни заболявания, хронични възпаления и синдром на дразнимо черво.

Едно специфично автоимунно заболяване, което често се асоциира с хроничната болка е ревматоиден артрит. Автоимунното заболяване е специфично състояние, при което тялото атакува себе си. Ревматоидният артрит най-често се изразява в болка и увреждане на ставите, особено често на ръцете.

Тежкият и напреднал ревматоиден артрит може да бъде опасен за живота и да увреди редица органи, включително сърцето и черния дроб. За щастие, това състояние се среща рядко и засяга не повече от 1% от населението. По незнайни причини, жените са три пъти по-застрашени от мъжете и проявата на болестта при тях е по-тежка.

Противовъзпалителните лекарства се използват за да противодействат на болката, но дългосрочната им употреба може да нанесе поражения върху черния дроб и увеличава риска от стомашна язва и кървене. За дългосрочен прием са необходими единствено безопасни противовъзпалителни, които могат да бъдат само природните растения, едно от които е именно куркумата.

В медицинския журнал Phytotherapy Research, двама учени, един от индийския изследователски център в Нирмала и един от Изследователския Институт Бейлър и Онкологичния център Самънс в Тексас, публикуват своите изследвания върху куркумина. Техните заключения показват, че Куркуминът е по-ефективен от едно от най-популярните противовъзпалителни лекарства – Диклофенак, за противодействие на болката при ранна, но меко проявяваща се, активна форма на ревматоиден артрит.

В изследването, пациенти страдащи от ревматоиден артрит, приемат Куркумин за 8 седмици, по време на които се забелязват спад от 44% при симптомите на болка, докато групата приемаща диклофенак, отбелязва спад от 42%. Въпреки, че разликата не изглежда голяма, крайните резултати и всичките показатели в двете групи се различават коренно.

Например, в групата на куркумина, се отбелязва по-голямо редуциране на общото възпаление в тялото, в сравнение с групата на диклофенака. Също така при куркумина няма никакви странични ефекти, докато същото не се отнася за диклофенака.

Въпреки, че това е било първоначално и подготвително изследване, неговото извършване е било добре контролирано и организирано. Неговата стойност е висока и в никакъв случай резултатите не бива да се пренебрегват.

Въпреки огромните си положителни качества като противовъзпалително, куркуминът има и едно неприятно свойство, а именно неговата слаба усвояемост през храносмилателния тракт. Добавки, които могат да подобрят неговото усвояване са черен пипер или корен от джинджифил.

Самият куркумин е научно доказан за безопасен, но въпреки това се предупреждава, че може да не си взаимодейства добре с някои медикаменти. От друга страна не бива да се прибягва веднага до куркумин при проява на симптомите на ревматоиден артрит, а първото нещо, което трябва се направи е консултирането с лекар. Това е строго препоръчително!

Протеиновата диета за отслабване Дюкан
Първа покупка на контактни лещи – какво трябва да знаете?