Целогодишна грижа за бойлера


грижа за бойлераЗаглавието може да ви накара да се зачудите, но всъщност то е напълно резонно. Бойлерът също е уред в дома, който е деликатен, има своите особености и се нуждае от целогодишна грижа и адекватно ползване. Какво налага тази целогодишна грижа или може би правилно да се каже – поддръжка?

Когато бойлерът работи целогодишно, той е изложен на климатичните промени през сезоните. Например през есента и зимата, той работи при едни условия, през пролетта и лятото при други. С течение на годините това създава стрес в механиката и частите на бойлера. Периодичната проверка от специалист може да установи, дали този стрес причинява щети на бойлера.

Понеже бойлерът е затворен в банята, вие може да си мислите, че той е защитен от климатичните предизвикателства на всеки сезон, но не е така. Защото по начало в банята не поддържате типичната стайна температура през студените зимни дни, няма как да се защитите от голямата влажност на въздуха, който прониква и в домовете по различни време в годината, а какво остава за екстремните горещи летни дни.

В този смисъл, когато сте закупили нов бойлер, може да изградите следната схема. Всяко лято правете проверка, която да е по-детайлна и разбира се проведена от специалист. Преди да започне студената зима също може да се направи преглед на бойлера, както и в ранна пролет, когато температурите започват да се покачват. Тази проверка ще покаже дали минусовите температури през зимата са нанесли сериозни щети на бойлера и като цяло на ВиК системата в дома ви.

Поддръжката, ремонта или смяната на бойлера е най-добре да се извършват през лятото. Тогава има по-малко стрес върху и без това малкото специалисти останали в по-малките градове. Защото през зимата заради ниските температури внезапно много хора откриват, че тяхната ВиК инсталация в дома е в неизправност и не може да се справи със студа, и така дори се налага бойлерът да получи по-сериозно внимание. Когато обаче се наложи спешна смяна или ремонт, няма време за отлагане, при най-малката неизправност в системата е добре да повикате специалист.

 

Вълшебната ласка на водата
Изисквания за мини кредитиране и какво трябва да знам!