Разбиране на различните видове лекарства за разширени вени


Разбиране на различните видове лекарства за разширени вениРазширените вени са често срещано съдово заболяване, което възниква, когато вените станат разширени, усукани и видими под повърхността на кожата. Докато промените в начина на живот и минимално инвазивните лечения като склеротерапия и лазерна терапия често са първата линия на защита, някои лекарства могат да играят поддържаща роля при управлението на разширени вени. В тази статия ще разгледаме различните видове лекарства, използвани за справяне със симптомите и усложненията, свързани с разширените вени.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

НСПВС обикновено се използват за облекчаване на болка, възпаление и подуване, свързани с разширени вени. Тези лекарства, като ибупрофен и напроксен, действат чрез намаляване на производството на простагландин, който е отговорен за възпалението и болката. НСПВС могат да осигурят временно облекчение на дискомфорта, но не се справят с основната причина за разширените вени.

Компресионни чорапи

Компресионните чорапи не са традиционни лекарства, но играят важна роля при лечението на разширени вени. Тези специални еластични облекла упражняват постоянен натиск върху краката, насърчавайки притока на кръв обратно към сърцето и намалявайки отока. Компресионните чорапи могат да облекчат симптоми като болка, тежест и умора в краката, особено когато се носят по време на продължителни периоди на изправено или седнало положение.

Локални кремове и гелове

Локални кремове и гелове

Локални кремове и гелове, съдържащи противовъзпалителни и вазоконстрикторни средства, могат да се използват за облекчаване на симптоми като сърбеж и дискомфорт, свързани с разширени вени. Съставки като екстракт от семена от конски кестен, хамамелис или алое вера могат да бъдат намерени в кремове без рецепта или с рецепта, осигуряващи временно облекчение.

Пентоксифилин

Пентоксифилинът е лекарство, което може да подобри притока на кръв чрез намаляване на вискозитета на кръвта и повишаване на гъвкавостта на червените кръвни клетки. Докато основната му употреба е за периферни артериални заболявания, тя се използва не по предназначение за справяне със симптоми, свързани с разширени вени. Проучванията показват, че пентоксифилинът може да намали отока и болката, свързани с разширени вени.

Диосмин и Хесперидин

Диосмин и хесперидин са естествено срещащи се флавоноиди, открити в цитрусовите плодове. Тези вещества често се комбинират и формулират в лекарства за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на венозния тонус. Добавките с диосмин и хесперидин могат да помогнат за намаляване на подуването, възпалението и болката при хора с разширени вени.

Кремове против разширени вени с Aescin

Известно е, че есцинът, извлечен от семена от конски кестен, има венотонични свойства, които укрепват стените на вените и подобряват венозната циркулация. Кремовете за разширени вени, съдържащи есцин, могат да помогнат за намаляване на появата на разширени вени, намаляване на подуването и облекчаване на дискомфорта.

билкови хапчета за разширени вени

Билкови хапчета

В допълнение към конвенционалните лекарства, някои хора търсят облекчение на симптомите на разширени вени чрез билкови лекарства. Смята се, че билковите лекарства, съдържащи съставки като екстракт от семена от див кестен, предлагат потенциални ползи. Конският кестен традиционно се използва за подобряване на венозната циркулация, намаляване на отока и облекчаване на дискомфорта, свързан с разширени вени. Въпреки това е изключително важно да се консултирате със здравен специалист, преди да използвате каквито и да е билкови лекарства, за да се гарантира безопасността и да се избегнат потенциални взаимодействия с други лекарства или здравословни проблеми.

 

Основни съображения преди закупуване на пералня
Спорт и хипогликемия: управление на кръвната захар по време на физическа активност